”Dags att visa att Mariestad är mer än en öl”

Publicerad 2023-03-16

Aftonbladetjournalisten Victor Pavic Lundberg är aktuell med sin andra spänningsroman ”En förlorad sommar”.

Ett ögonblick ...

... Victor Pavic Lundberg, journalist på Aftonbladet, som nu släpper sin andra spänningsroman. Vågar man läsa den?

– Det beror väl på hur nervöst lagd man är. Min mamma, som bor i Mariestad där boken utspelar sig, sa att ”det kröp i hela kroppen” när hon läste den. Det omdömet tog jag som ett gott betyg.

Din första bok, ”Den som överlever”, fick utmärkelsen Årets Deckardebut på Crimetime Award 2022 och är översatt till flera språk. Betyder det att du nu kan sitta på Rivieran och dricka drinkar hela vintern?

– Tyvärr inte! Den där drinken från Nice som du kanske såg på mitt Instagramkonto har redan bytts ut mot en barnvagn som jag släpar runt på i ett slaskigt Stockholm.

Debutmanuset handlar om en flygkrasch mitt i Stockholm och fokuserar på trauman. Hur researchade du kring det?

– Jag konsumerade mängder av journalistik om överlevare, vittnen och offer från Estoniakatastrofen, tsunamin, 11/9-attackerna, Utøya-attentatet och terrordådet på Drottninggatan.

Tvåan, ”En förlorad sommar”, utspelar sig i dina gamla hemtrakter. Var det dags att sätta Mariestad på kartan?

– Det var på tiden att visa att Mariestad är mer än ett ölmärke som inte ens tillverkas där länge. Med allt vatten och den gamla stadskärnan tycker jag att staden har samma kvaliteter som Ystad, Visby eller Fjällbacka. Boken inleds med att journalisten Loa Bergman måste återvända till sin gamla hemstad efter att en ung kvinna försvunnit. Förutom en komplicerad utredning måste han även hantera sin dysfunktionella mamma och gamla spöken från det förflutna.

Har journalistiken hjälpt dig i författandet eller har det blivit tvärtom?

– Kravet som journalist att vara sann och korrekt gjorde det väldigt förlösande i författandet att faktiskt få hitta på hur mycket som jag själv ville. Sedan tror jag att det är en jättefördel att ha journalistisk bakgrund i researcharbete och konsten att hitta vägar in till bra kontaktpersoner.

Kan du avslöja någon särskild skrivrutin som lett till din framgång?

– Hård disciplin! Mina skrivperioder har jag betraktat som ett vanligt arbete. Varje morgon klockan åtta satt jag på stolen i köket och tänkte på det Jan Guillou har sagt: ”Inspiration är för amatörer”.

Men allt började med en kvällskurs, stämmer det?

– Några veckor innan pandemin bröt ut började jag en kurs på Folkuniversitetet som hette ”Att skriva spänning”. Där fick jag lära mig hantverket och all planering som faktiskt ligger bakom en spänningsroman. Kort senare ställdes allt roligt in och då fick jag tid att börja skriva. 

Vad är det mest spännande du råkat ut för i verkliga livet?

– Jag blev pappa för snart tio månader sedan och det är oavbrutet spännande.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– En ljuvlig vår utan krig och ekonomisk kris.

Följ ämnen i artikeln