Kvinna död på sjukhus efter terrordådet i Stockholm

En kvinna i 60-årsåldern som vårdats på sjukhus efter terrordådet i Stockholm dog under morgonen, meddelar polisen.

Kvinnan från Trollhättan är det femte dödsoffret i attentatet som Rakhmat Akilov misstänks ha utfört.

– Det är naturligtvis jättetragiskt och vi tänker på familjen och de närmaste medarbetarna, säger Peter Asp, informationschef i Trollhättans stad där kvinnan var anställd.

Det femte dödsoffret efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm är en kvinna i 60-årsåldern från Trollhättan.

Polisen meddelade under fredagsmorgonen att kvinnan vårdats på sjukhus i södra Sverige där hon nu dött av sina skador.

Dog under morgonen

Hon avled under fredagsmorgonen, uppger polisen.

Polisen vill inte lämna några ytterligare uppgifter.

Kvinnan, som är hemmahörande i Trollhättan och anställd inom kommunen samt politiskt aktiv, sörjs nu av anhöriga och arbetskamrater.

– Vi har vetat under en tid att det varit väldigt illa för en av våra medarbetare men det är naturligtvis jättetragiskt. Vi tänker på familjen och de närmaste medarbetarna, säger Peter Asp, informationschef i Trollhättans stad till Aftonbladet.

En minnesstund kommer att hållas på kvinnans arbetsplats under dagen.

Lämnar ett stort tomrum efter sig

I ett pressmeddelande skriver partikamraterna om sorgen:

”Hon lämnar ett stort tomrum efter sig, hon var en kvinna med stort hjärta och civilkurage. Hon ställde alltid upp för barnen, och för de utsatta i samhället. Hon spred värme och kärlek omkring sig och det var ett privilegium att arbeta ihop med henne. Vi saknar henne djupt. Våra tankar är med hennes familj i denna svåra stund”.

Även Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin har skickat sina tankar till Maries familj, anhöriga, kollegor och elever.

”Jag träffade Marie senast när jag besökte hennes skola i Trollhättan. Det var så tydligt att hon var en lärare som fick och gav eleverna respekt, trodde på dem och gav dem kraft att tro på sig själva. Nu har hon ryckts ifrån sina elever, nära och partikamraterna lokalt i Trollhättan. Våra tankar är med dem i dag. Det är människor som Marie som på riktigt bygger Sverige. Hon är saknad”, skriver Gustav Fridolin i ett uttalande på partiets hemsida.

Statsministern visar sin sorg

”Våra tankar är med familjen, anhöriga och Maries kollegor och elever som nu mist en stark positiv kraft i skolan. Hon lämnar ett stort tomrum efter sig”, skriver Isabella Lövin.

Också statsminister Stefan Löfven visade sin sorg på fredagen:

"Det är med sorg jag tagit emot beskedet att ytterligare en person avlidit efter terrorattacken i Stockholm den 7 april. Jag tänker på de anhöriga och sörjer med dem, säger han till TT.

Svenskarna Ebba Åkerlund, 11 och Lena Wahlberg, 69, samt belgiska Maïlys Dereymaeker, 31, och britten Chris Bevington, 41, är de fyra tidigare dödsoffren efter lastbilsattacken.

Misstänkte terroristen har erkänt

Rakhmat Akilov, 39, har erkänt att det var han som kapade lastbilen den 7 april och mejade ned fotgängare på Drottninggatan i Stockholm. Akilov är häktad misstänkt för terroristbrott genom mord.

GRAFIK: Så gick dådet till

Publisert:

LÄS VIDARE