Får rätt att ge alkohol till äldreboendet

1 av 2 | Foto: Privat
Stefan får nu ge bort det han samlat in.

avMalin Wigen

NYHETER

Stefan Sjögren samlade in pengar och köpte alkohol till äldreboendet där han bor – ett initiativ som stoppades av kommunen. Men nu har de ändrat sig, skriver P4 Dalarna.

Det var i mars i år som Stefan Sjögren från Särna i Älvdalens kommun samlade in pengar och köpte alkohol till bygdens äldreboende. Men när han äntligen skulle lämna över gåvan stoppades han av kommunen – för att de inte kunde ta emot en gåva i form av sprit, vilket hade varit ett brott mot alkoholförordningen, menade de.

– Min tanke var att de kunde ta en snaps nu till påsk eller på midsommar. Man blir ju uppgiven, man tror ju inte att det är vuxna människor som jobbar där på kommunen, sa Stefan till Aftonbladet.

”Reagerade med ryggraden”

Men nu har kommunen ändrat sig – de äldre ska få ta del av alkoholen.

– Jag tror att de fick lite kalla fötter, det verkar som att de fått det hela om bakfoten – att det var kommunen som skulle få alkoholen när det snarare var till de äldre, säger Stefan.

Han kallades till ett möte där han ska fått höra att anledningen var deras oro för mängden alkohol och att den skulle förvaras på äldreboendet.

– Jag tror att det är ett svepskäl. De reagerade med ryggraden istället för att ta reda på fakta.

Nu förvarar Stefan alkoholen hemma hos sig. Vill de boende på äldreboendet ha något så får han reda på det via personalen. Vare sig det gäller godis eller alkohol.

– Jag har en dialog med de som jobbar där. De boende får säga till dem om de vill ha vin eller whiskey, så kommer jag dit.

Han tycker att de på äldreboende ska ha rätt till alkohol.

– Det är klart det, de är inte på någon tvångsförvaltning. Det är som att om någon är hemma och skulle vilja ha vin och så säger kommunen nej, säger han och fortsätter:

– Nu får de lite guldkant på tillvaron.

”Talat med istället för om varandra”

Enligt Stefan Linde, kommundirektör i Älvdalens kommun, har de aldrig sagt nej till att äldre ska ha tillgång till godis och alkohol.

– Det vi sa nej är att vi inte kan ta emot om alkoholen som myndighet och att vi ska distribuera den till de boende. Det som hänt är att vi talat med varandra istället för om varandra, säger han till P4 Dalarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alkohol