Frankrikes Bernie Sanders är en osannolik kandidat

avWolfgang Hansson

DIJON. Kön till valmötet är lång och ringlar sig flera kvarter bort.

Den alla kommit för att höra är en gammelkommunist som förvandlat sig själv till Frankrikes Bernie Sanders.

1 av 2 | Foto: Nikolai Jakobsen
Jean-Luc Mélenchon.

Pierre Vaille, en man i övre medelåldern, är en av många som står i kö. Liksom många andra är han en nykläckt fan av Jean-Luc Mélenchon. En kandidat som var med redan i förra valet men aldrig lyckades.

Nu har han på några veckor skaffat sig en ny image och är plötsligt en av fyra kandidater som kan nå den andra och avgörande valomgången i det franska presidentvalet.

– Jag gillar att han precis som en lärare förklarar allting så att man förstår, säger Pierre Vaille på stapplig engelska.

Krigen i Syrien och Libyen där två av de andra huvudkandidaterna stått bakom den franska inblandningen gör att han inte kan tänka sig att rösta för högermannen Francois Fillon eller mittenkandidaten Emmanuel Macron. Högerextrema Marine Le Pen är inte heller något alternativ med sitt budskap om stängda gränser och att kasta ut invandrare.

”Då finns det bara Mélenchon kvar”

– Då finns det bara Mélenchon kvar, förklarar Vaille. Därför överväger jag allvarligt att rösta på honom.

Många andra fransmän verkar ha gjort en liknande kalkyl. För några månader sedan låg Mélenchon på nio procent i opinionsmätningarna och långt bakom socialistpartiets kandidat Benoit Hamon på 19 procent. Nu är rollerna plötsligt ombytta. Hamon sjunker som en sten i opinionen och Mélenchon rusar uppåt.

Frederic Dabi på opinionsinstitutet IFOP tror att Mélenchon paradoxalt plockat väljare från Marine Le Pen. De står långtifrån varandra i vissa frågor men när det gäller exempelvis EU vill båda lämna unionen. Även när det gäller arbetarnas rättigheter ligger de nära varandra.

Mélenchon är en osannolik kandidat år 2017. När han äntrar scenen är det i blåjeans och en jacka som är en blandning av Mao Zedongs och Nordkoreas ledare Kim Jong-uns utstyrsel. Bara ännu mer sliten och grå. Skjortan är uppknäppt i halsen. Han talar som en kommunistledare från 80-talet innan Berlinmurens fall. Han verkar kunna prata lika länge utan att hämta andan som Kubas Fidel Castro en gång i tiden.

”De rika kostar oss en massa pengar”

Mélenchon känns gammeldags på många vis men han utnyttjar den nya tekniken för att mångdubbla sina valmöten. Denna kvälls syns han i dubbel upplaga i sex andra städer via datoriserad hologramteknik där hans bild projiceras på scenen i Nancy, Nantes och fyra andra städer.

Han pratar nästan bara om vikten av att bekämpa klimatförändringarna och om fattigdom. Precis som Le Pen bara pratar om att stänga gränser och kasta ut radikala islamister.

I Mélenchons värld är allt de rikas fel. De plockar ut för stora vinster från företagen och betalar för lite skatt. Han vill införa 100 procents marginalskatt och öka beskattningen av företagen.

– De rika kostar oss en massa pengar, vrålar han. Vi behöver dem inte.

Budskapet påminner om demokraten Bernie Sanders under valrörelsen i USA. Han har många krav men få lösningar. Kanske kan det ta honom hela vägen till Elysee-palatset.