Obamacares öde på spel - omröstning i representanthuset

Kan få 52 miljoner amerikaner utförsäkrade 2026

NYHETER

WASHINGTON. I dag röstar representanthuset om en ny sjukvårdsreform – som kan riva upp och ersätta nuvarande Obamacare.

Om förslaget går igenom kan 52 miljoner amerikaner vara utan försäkring 2026 – nästan lika många som innan Obamacare infördes.

Dock väntar en hård strid i senaten om förslaget går igenom i dag.

Vid klockan 19.15 svensk tid kommer omröstningen av republikanernas nya reformförslag – som är tänkt att riva upp och ersätta Barack Obamas sjukförsäkringslag Obamacare – från 2010 att ske i representanthuset.

Beskedet kom sent på onsdagskvällen från majoritetsledaren Kevin McCarthy som var säker på att förslaget går igenom den här gången.

– Det kommer att gå igenom, det är ett bra förslag, sa McCarthy uder onsdagskvällen till Washington Post.

Även den republikanske kongressledamoten Chris Collins räknar med att förslaget kommer att gå igenom med två rösters övervikt uppger Reuters.

Undvika ett nytt nederlag

Att riva upp och ersätta Obamacare har varit Donald Trumps viktigaste vallöfte – något som visat sig inte vara fullt så enkelt.

I mars tvingades Trump dra tillbaka sitt nya reformförslag innan det ens hunnit gå till omröstningen. Detta då förslaget saknade stöd bland de egna – trots att republikanerna har majoriteten i kongressens båda kamrar.

Sedan dess har både Trump, McCarthy, talman Paul Ryan med fler jobbat hårt för övertala och kompromissa för att få ihop de röster som krävs.

Bland annat för att undvika ännu ett nederlag för Trump-administrationen.

Tvingades att kompromissa

McCarthys besked om att man fått ihop de röster som krävs kom för efter att två viktiga republikanska parlamentsledamöter träffat Trump på onsdagen och då övertygats om att stödja förslaget uppger NBC News.

Detta efter löften från presidenten om särskilda medel – drygt 70 miljarder kronor – för agg täcka försäkringskostnader för redan sjuka personer.

Tillägg kom efter det tidigare beslutet som låter delstater göra undantag från regeln att premier för ”grundläggande hälsovård” ska vara desamma för alla – oavsett om man är handikappad eller har en kronisk sjukdom.

I praktiken innebär det att försäkringsbolag får lov att ta ut högre avgifter av redan sjuka.

Hårt motstånd i senaten

Om reformförslaget godkänns i representanthuset går det sedan vidare till senaten för ytterligare godkännande innan presidenten kan skriva under.

Många är dock tveksamma på om förslaget kommer att gå igenom i senaten – trots att 52 av senatens 100 medlemmar är republikaner.

Men liksom i representanthuset finns där ärkekonservativa politiker och mer mitten-orienterade som kan tänkas ha invändningar mot lagtexten.

Enligt The Hill är chansen mindre än en på fem att lagförslaget godkänns.

52 miljoner oförsäkrade 2026

Om förslaget blir verklighet skulle 14 miljoner amerikaner kunna förlora sin försäkring redan nästa år – jämfört med om Obamacare blir kvar.

Det antalet skulle sedan växa till 24 miljoner år 2026, visar en undersökning av kongressens oberoende budgetkontor CBO.

Dagens 27 miljoner oförsäkrade amerikaner skulle därmed stiga till 41 miljoner 2018 och 52 miljoner 2026 – enligt The New York Times.

Innan Obamacare infördes var 57 miljoner amerikaner oförsäkrade.
Följ omröstningen i direktsändning här – Aftonbladet är live från Washington via CNN.

1 av 2
FAKTA

Bakgrund: Sjukförsäkringsreformer i USA

Den nu gällande sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid.

Obamacare är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet.

Den förordar bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) utvidgas. Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

Republikanerna har kritiserat Obamacare som onödigt komplicerad, kostsam och en "jobbdödare" för småföretagare. Ett av president Donald Trumps mest framträdande löften var att riva upp och ersätta den.

I början av mars presenterade Republikanerna sitt förslag till ersättning, kallat "The American Health Care Act". Den behöll populära delar ur Obamacare, nämligen att barn får stanna på föräldrars försäkringar samt att försäkringsbolag inte får diskriminera patienter med en diagnos. Men den tar bort beskattningar av höginkomsttagare, försäkringsbolag och läkemedelsbolag samt det statliga kravet att enskilda personer ska ha försäkring. Och försäkringsbolag tillåts att höja avgifterna med 30 procent årligen för dem som inte betalar sina premier.

Grunden i det nya förslaget är att amerikaner ska få skattelättnader anpassade efter ålder och inkomst – pengar som ska användas för försäkringsköp.

En omröstning om lagförslaget i mars stoppades dock, eftersom Republikanerna inte hade tillräckligt många röster för att få det godkänt i representanthuset. Sedan dess har det skrivits om, bland annat får försäkringsbolag ta ut högre premier från kunder som redan är sjuka.

Extra pengar öronmärks dock för att kunna hjälpa sjuka att betala sådana premier.

Dock råder det fortfarande oklarheter kring hur mycket den nya reviderade sjukvårdsförsäkringen faktiskt kommer att kosta och hur mycket den kommer att täcka i praktiken.

Källor: Columbia University, The New York Times, kongressens budgetkontor, Healthcare.gov, CNN.