Hillary Clinton startar motståndsgrupp mot Trump

Kan lanseras nästa vecka enligt källor till CNN

avEbba Thornéus

NYHETER

WASHINGTON. Den besegrade presidentkandidaten Hillary Clinton har ägnat de senaste månaderna åt att slicka såren efter valförlusten.

Men nu verkar hon vara tillbaka – mer stridslysten än någonsin.

Enligt källor till CNN har Clinton startat en politisk organisation som kommer att finansiera olika motståndsgrupper mot president Trump.

Foto: Chuck Burton / AP TT / NTB SCANPIX
Hillary Clinton.

Enligt CNN:s källor arbetar Hillary Clinton i detta nu med olika finansiärer för att bygga upp en politisk organisation som ska stötta motståndsgrupper mot president Trump.

Clinton, som efter valförlusten i november, har hållit sig undan rampljuset, sa i en längre intervju med CNN:s Christiane Amanpour att hon numera ser på sig själv som en aktivist som motarbetar Trump – än som en del av det politiska etablissemanget.

– Jag är nu åter en medborgaraktivist och en del av motståndsrörelsen.

Inte klar med politiken

Clinton har dock tidigare klargjort att hon inte är klar med det politiska livet och att hon hoppas kunna hjälpa demokraterna att vinna tillbaka majoritet i mellanårsvalet 2018.

Idéen om den politiska gruppen ska ha börjat för några månader sedan, uppger CNN:s källor. Detta efter att Clinton träffat unga aktivister för att prata om motstånd. Mötena var först tänkta som ett försök att motivera och sporra aktivism bland ungdomar, men Clinton insåg snabbt att hon kunde göra mycket mer, säger en källa.

Uppges vara ”eld och lågor”

Hillary Clinton ska även under valkampanjen i höstas ha studerat olika grupper som motarbetade Trump och uppges vara ”eld och lågor” över att nu kunna stötta dem ekonomiskt och på så sätt bredda deras räckvidd.

Den nya organisationen, som ska ha fått namnet ”Framåt tillsammans” – vilket sägs vara en vink till hennes kampanjslogan ”Starkare tillsammans" – kan komma att lanseras så tidigt som nästa vecka, uppger CNN:s källa.

Clintons roll kommer att vara som kontaktperson, och gruppen som för närvarande har en liten personalstyrka, arbetar på att få fram en styrelse.

”Aktivism fungerar”

Även i tidigare har Clinton uppmuntrat små organisationer att vända sig mot Trump.

– Aktivismen är viktigare än någonsin, och det fungerar – från Women's March över hela landet och runt om i världen – till att stoppa republikanernas hemska hälsovårdslag, sa Clinton tidigare i år.

– Vi måste fortsätta med detta.

Clintons talesperson Nick Merrill, har enligt CNN, avböjt att kommentera uppgifterna.