Lööf om statsministerjobbet: ”Jag blir hedrad över tilltron till mig”

avHelena Trus

NYHETER

Alliansväljarna vill att hon blir Sveriges nästa statsminister.

Själv gör hon allt för att ge landets mäktigaste jobb till Anna Kinberg Batra.

Men skulle det visa sig att vi blir ett riktigt stort parti är jag så klart beredd på att axla andra poster också, säger Annie Lööf i Aftonbladets intervjuserie ”13 med Trus” på Aftonbladet TV.

Kvinnan mitt emot mig har alla anledningar att fira. Från att ha varit uträknad som partiledare, för ett uträknat parti, har hon månader av framgångar i ryggen i opinionen. Om alliansväljarna själva får välja, enligt färska mätningar, blir hon landets nästa statsminister före Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Vill du bli statsminister?

– Alla partiledare vill ju ha så stort inflytande som möjligt, men sen är det ju väljarna som ska välja. Jag kommer göra vad jag kan för att Anna Kinberg Batra ska bli Sveriges första kvinnliga statsminister i en alliansregering. Visar det sig att Centern får ett jättestort stöd i nästa val, då får man ju ta ställning till det då.

Men alliansväljarna vill ju hellre ha dig som statsminister!

– Jag blir väldigt hedrad och blir glad över den tilltro som många känner till mig.

Hur skulle du vara i rollen som statsminister?

– Den skiljer sig inte så mycket från att vara partiledare och minister som att vara statsminister och partiledare. Jag har varit näringsminister och partiledare, suttit i en regering och suttit i det inre kabinettet i en regering. Det är ett jättetungt ansvar. Min målsättning är att Centerpartiet blir större och får större inflytande. Skulle det visa sig att väljarna tycker så bra om oss att vi blir ett riktigt stort parti är jag så klart beredd på att axla andra poster också. Men i dagsläget är det faktiskt så att det finns andra partier som är långt mycket större än Centerpartiet.

Så stöttar hon Moderatledaren

Medan Centerpartiet har mer än dubblats sitt stöd sedan ett år tillbaka dras Moderaterna och Anna Kinberg Batra med rekordlåga opiniossiffror.

Hur påverkar det relationen i alliansen?

– Vi pratar om det. Jag är väldigt ödmjuk inför de fina siffor vi har nu eftersom jag har varit nere på botten och vänt. I de lägena, när man varit med där nere under en så lång tid, är man medveten om att även om det ser positivt ut idag kan det se helt annorlunda ut om några månader. Det går väldigt snabbt i svensk politik.

Hur stöttar du Anna Kinberg Batra?

– När det var tufft för mig var det många som hörde av sig. Carl Bildt skrev till mig att ”stå pall, det folk minns när det blåst över är det som står kvar”. Det ligger så otroligt mycket i det. Det säger jag till många av mina kollegor som har det tufft, att det är viktigt med att vara tydlig med vad man står för att man tror på det man säger och att man litar på sin egen förmåga.

Läs mer om Annie Lööf i Söndagsintervjun på söndag.

Se hela intervjun med centerledaren här nedanför

ARTIKELN HANDLAR OM