Flera svenska soldater skadade i Maliattack

1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT
Soldaterna har sin bas på Camp Nobel. Arkivbild.
NYHETER

Granatbeskjutning har riktats mot den svenska förläggningen söder om Timbuktu i Mali.

Flera svenska soldater har skadats lindrigt och är omhändertagna av sjukvårdspersonal, uppger Försvarsmakten för TT.

Attacken riktades till stor del mot den svenska delen av förläggningen, som består av flera olika nationer. Försvarsmaktens presschef Philip Simon säger till TT att det pågår insamling av mer information kring attacken.

Explosioner drabbade förläggningen under onsdagseftermiddagen.

– Vi tror att explosionerna rör sig om beskjutning med någon form av granatkastare, säger Philip Simon.

Skadad av glas

En soldat skadades lindrigt av glassplitter och dennes anhöriga är underrättade.

– Ytterligare ett par svenska soldater andades in rök i samband med släckningsarbete på en annan nations campområde. De undersöks nu också av sjukvårdspersonal, säger Philip Simon.

Han kan inte uppge hur många soldater det rör sig om men de ska inte vara allvarligt skadade. Han har ingen information om att soldater från andra nationer drabbats.

Förbandet ingår i FN-insatsen Minusma och består av ungefär 250 soldater. Huvuddelen bor på Camp Nobel som är en del av en större FN-förläggning där flera nationer har sin bas.

Många attacker

Det svenska bidraget till Minusma-insatsen är ett underrättelseförband och det förband som för närvarande är på plats kommer från regementet P7 i Skåne.

Minusma är FN:s för närvarande farligaste uppdrag. Fram till och med mars i år har 116 av dess personal dödats, varav 72 i olika attacker och dåd.

I norra Mali rasade ett uppror 2011–2012, innan en fransk truppinsats satte stopp för det, men det har inte blivit lugnt. Attackerna i landet är ofta islamistiskt motiverade. Men norra Mali är också klassisk mark för smugglare av narkotika och cigaretter och många kriminella gäng är aktiva där.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelar via sin pressekreterare att de inte har någon kommentar om situationen i nuläget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mali

Timbuktu