Trump och Rivlin: Iran får aldrig skaffa kärnvapen

Foto: AP
På plats i Israel.

avNivette Dawod

NYHETER

Donald Trump och Israels president Reuven Rivlin pekade i en gemensam presskonferens ut Iran som hela världens fiende.

– De får aldrig skaffa kärnvapen, aldrig någonsin, sa Donald Trump om Iran.

Trump sa också att han ser fram emot att diskutera fredsprocessen med Palestina.

De två presidenterna såg ut att komma väl överens när Donald Trump landade på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv under måndagen. De hälsade och skämtade med varandra.

Två timmar senare samlade de den internationella presskåren för en gemensam presskonferens i Jerusalem, där Rivlin inledde:

– USA är tillbaka i Mellanöstern. Vi uppskattar vad ni gör för att besegra Islamiska staten och kommer att göra allt i vår makt för att hjälpa till att besegra dem.

Han uppmuntrade också Donald Trump att driva frågan om en fredsprocess mellan Israel och Palestina.

”Nya idéer och ny energi”

– Palestinier och judars öde är att leva tillsammans i det här landet. Vi måste bygga förtroende och samarbete mellan oss. Men för att nå dit behöver vi nya idéer och ny energi, något som hjälper oss att ta oss framåt tillsammans. Vi måste vara säkra på att vi inte går och lägger oss med en dröm, och vaknar med en mardröm, sa Rivlin.

Han avslutade med att peka ut Iran som landets stora fiende i regionen, en tråd som Trump redan dagen innan, i sitt tal i Saudiarabien, plockat upp.

Och som han med glädje fortsatte spinna när hans tur kom:

”Aldrig får skaffa kärnvapen”

– Framförallt kan USA och Israel tydligt deklarera att Iran aldrig får skaffa kärnvapen. Aldrig någonsin. De måste avsluta sitt stöd till terror och sitt milisbyggande omedelbart, sa Donald Trump.

Trump försäkrade att USA och Israel är nära allierade och ska samarbeta ännu mer än tidigare mot gemensamma hot från Islamiska staten, men också från Iran.

– De understödjer hemskt våld och terror mot hela världen. Vi kan arbeta för att förgöra det våldet, sa Trump om Iran.

Innan han avslutade sitt kortare tal sa han sig vilja försöka förhandla om fred när han under morgondagen träffar palestiniernas president Mahmoud Abbas i Betlehem.

– Unga israeler och palestinier förtjänar att växa upp i säkerhet, sa Trump.

Presidenterna lämnade sedan presskonferensen utan att ta emot några frågor.

Nästa anhalt för Trump blir västra muren, även kallad Klagomuren, som han som första sittande amerikanska president besöker i Jerusalem.

ARTIKELN HANDLAR OM