Malin hittade övergiven hund i rastgården

Foto: Privat
NYHETER

I tisdags hittade Malin, i Sandviken, en övergiven och vanskött hund i rastgården, vilket Arbetarbladet var först med att berätta.

– Den bara satt där och tryckte sig mot staketet. Den som lämnade den där hade inte ens förmått sig att ge den lite vatten, säger hon.

Det var under tisdagsmorgonen som Malin och hennes kompis Lars skulle till rastgården med Malins hundvalp. När de anlände såg de att det rörde sig någonting längst bort i inhägnaden. Det visade sig vara en liten hund.

– Den varken skällde eller gnällde. Den bara satt där och tryckte sig mot staketet. Den som lämnade den där hade inte ens förmått sig att ge den lite vatten, säger hon.

Malin, som inte vill medverka med efternamn, vägrade tro att hunden faktiskt hade blivit övergiven och väntade därför i någon halvtimme för att se om någon ägare skulle hämta upp den. Men ingen kom.

– I och med att hunden var så fruktansvärt smutsig och vanskött så förstod jag att den som äger den här hunden lika gärna hade kunnat lämna den där. Den hade tjocka förhårdnader runt halsen och öronen gick inte ens att titta i för att de var så svullna.

”Det skar i hjärtat”

Först gick Malin för att hämta vatten åt hunden, sedan ringde hon polisen som bad henne köra hunden till stationen.

– Det kändes inte alls bra. Den var så snäll så du kan bara inte tro det. Men att bara lämna den där på en träbänk hos polisen, det skar i hjärtat, säger hon och fortsätter:

– Att se den sitta där i parken helt ensam när det inte var en enda människa där. Det var tungt. Tänk om ingen hade hittat den. Vi vet ju inte hur länge den varit där.

Malin berättar att polisens teori var att hunden hade rymt, men enligt henne vore det omöjligt.

– Det finns ingen hund som kan slita sig och gå in i en rastgård och stänga grinden. Det är högt galler så den har inte kunnat hoppa över heller, säger hon och fortsätter.

Under onsdagen ringde Malin till polisen för att se hur det hade gått med hunden. Då hade den besiktigats hos veterinär och blivit placerad på hundpensionat.

– Jag säger bara det. Skaffar man djur då har man ett ansvar att ta hand om dem. Jag har både hund, katt och kanin. Jag skulle kunna leva på vatten och bröd för att de skulle få leva bra.

”I första hand hitta ägaren”

Enligt Li-Helena Berglund, gruppchef på stöd/service hos polisen, hanteras omhändertagna hundar enligt djurskyddslagen.

– Den främsta uppgiften är så klart att i första hand hitta ägaren. Om hunden är omärkt så måste en ägare visa upp något intyg i form av veterinärpapper, köpeavtal ell er liknande . Om det inte är möjligt att lokalisera ägaren så vill man hitta ett nytt hem, säger Li-Helena Berglund till Arbetarbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM