Nu går britterna till val igen

NYHETER

Opinionsundersökningar pekar på att det brittiska valet kan bli jämnare än väntat.

Klockan 8, svensk tid, öppnade vallokalerna i Storbritannien.

Foto: Stefan Rousseau/AP
Premiärminister Theresa May kampanjar.

Premiärminister Theresa May utlyste nyval för att stärka den brittiska regeringens ställning inför brexit. Samtidigt har den brittiska oppositionen växt sig allt starkare.

De flesta förväntar sig att Mays regerande konservativa parti, Tories, ska ta hem segern, men socialdemokratiska Labour knappar in.

I takt med att kampanjandet har fortskridit har Mays försprång minskat, enligt opinionsundersökningarna. En undersökning från Yougov överraskade när den visade att Mays parti skulle kunna tappa den majoritet hon med nyvalet ville stärka. Men i Yougovs senaste mätningar leder Mays parti.

Även om de flesta opinionsundersökningarna pekar på att Tories behåller sin majoritet så varierar siffrorna starkt. I valet för två år sedan låg opinionsinstituten långt från det slutliga resultatet. En orsak är att det brittiska valsystemet gör det svårt att förutsäga valutgången.

Den senaste tidens terrordåd i Storbritannien, först under popstjärnan Ariana Grandes konsert i Manchester och därefter i London i lördags, gör nyvalet ännu mer ovisst.

ARTIKELN HANDLAR OM