Macrons e-post har blivit hackad och läckt

avJoakim Magnå

Emmanuel Macrons presidentkampanj har hackats – stulna mejl har lagts ut på nätet.

Kampanjen bekräftar att man utsatts för en ”massiv koordinerad hackerattack”.

Den franska valkommissionen ska utreda saken.

Nio gigabyte data har publicerats av en användare som kallar sig EMLEAKS på sajten Pastebin. Dokumenten påstås bestå av mejl från Emmanuel Macrons presidentvalkampanj, rapporterar Reuters.

I ett uttalande uppger Macrons kampanj att man utsatts för en ”massiv koordinerad hackerattack”. Det ska finnas både äkta och falska dokument i läckan.

Enligt uttalandet är det hela ett ”uppenbart sätt att skada” och underminera Emmanuel Macron kort innan presidentvalets andra omgång på söndag – då Marine Le Pen gör upp med Macron om vem som blir Frankrikes nästa president.

Möte under lördagen

Dokumenten ska ha stulits för flera veckor sedan, enligt Macron-kampanjens uttalande. Man skriver även att informationen i mejlen inte innehåller något märkligt utan det är normal kampanj-korrespondens.

Läckan publicerades bara timmar innan presidentvalskampanjerna avslutades vid midnatt natten mot lördagen. I Frankrike får kandidaterna inte bedriva kampanjarbete dagen innan valet. Tanken är att väljarna ska ha möjlighet att reflektera över valet i fred.

Den franska valkommissionen kommer att hålla ett möte om hackerattacken under lördagen. I ett uttalande uppmanas media att inte publicera detaljer ur de stulna dokumenten.

Hackningsförsök av rysk grupp

Ett cybersäkerhetsföretag upptäckte nyligen flera försök att hacka Macron-kampanjen, skriver Politico. Hackarna uppges vara samma grupp, med kopplingar till Ryssland, som attackerade Demokraterna under Hillary Clintons kampanj förra året.

I de senaste opinionsundersökningarna leder Macron över Le Pen med 24 procentenheter.

ARTIKELN HANDLAR OM