Macron – största hotet mot Le Pen

PARIS. Han har aldrig blivit vald till något ämbete. Han har gått i alla de fina elitskolorna. Han låter mer som en filosof än en politiker.

Ändå är Emmanuel Macron favorit till att vinna det franska presidentvalet.

Han är den som många hoppas ska sätta stopp för högerextrema Marine Le Pens framgångar.

När jag den senaste veckan rest runt i Frankrike och pratat med väljare så nämner de en sak som skiljer Macron från de övriga kandidaterna.
Optimism och framtidstro.

Sällsynta varor i ett land där de flesta gnäller och tycker att allting går åt fel håll. Trots att fransmannen i gemen åtnjuter en hög levnadsstandard och omfattande sociala förmåner så är de flesta missnöjda. Missnöjda med etablissemanget som styr och bara berikar sig själva istället för att lösa landets problem.

För problem finns. Arbetslösheten har i många år legat runt tio procent. Ungdomsarbetslösheten är 25 procent. Sedan finanskrisen har den ekonomiska tillväxten varit närmast lika med noll.

Då dyker Macron upp i valrörelsen med sitt ungdomliga ansikte och ett brett leende och budskapet "låt oss lösa det här tillsammans, vi kan fixa det".

Han försöker luckra upp de traditionella gränserna mellan höger och vänster och säger själv att han är varken eller även om de flesta menar att han är en typisk liberal.

Förra sommaren hoppade Macron av som finansminister i socialistpresidenten Francois Hollandes regering och bildade en egen politisk rörelse, "En marche", Framåt som råkar bära han egna initialer.
Han säger sig vilja starta en demokratisk "revolution". Många jämför honom med Kanadas populäre premiärminister Justin Trudeau eller ser honom som en ny variant av den tredje vägens Tony Blair.

Till en början låg han inte särskilt bra till i opinionsmätningarna. Macron var för de flesta fransmän ett tämligen okänt ansikte. Men långsamt klättrande han uppåt. När den konservative kandidaten Francois Fillon togs med byxorna nere (han hade avlönat sin fru och sina barn med offentliga medel) såg sig många på högerkanten om efter en ny kandidat att rösta på.

Macron rusade i mätningarna och nådde i början av veckan förstaplatsen och har sedan dess fortsatt öka avståndet till Le Pen och de övriga.
Han svaghet är bristen på konkreta, handfasta politiska förslag.

”Han är en modern politiker”

Tidigare i veckan lyssnade jag på Macron på ett valmöte i Paris, på en sportarena precis mittemot finansdepartementet där han styrde under drygt två år. Anhängarna som köade utanför arenan i långa rader var klart mer entusiastiska än Le Pens eller Mélenchons. De såg verkligen fram emot att få höra sin nya idol.

– Han är en modern politiker, säger Annabell Mortan som står i kön för att bli insläppt. Han har tagit idéer från olika politiska partier till höger och vänster. Han är den bästa kandidaten för att ena landet.

Annabell Mortan tycker att Emmanuelle Macron är en modern politiker.
Annabell Mortan tycker att Emmanuelle Macron är en modern politiker.

En bit längre bort sitter syskonparet Sara och David Boulestein och tar en kaffe. De har ännu inte bestämt sig för Macron men har kommit hit i hopp om att bli övertygade om att han är rätt man.

– Framförallt letar vi efter någon som kan stoppa Marine Le Pen, säger David. Kan du tänka dig en värre katastrof än att hon blir president?

Han lyfter sina händer för att markera den retoriska frågan.

När de 20 000 platserna är fyllda gör Macron entré. Det är lite som att vara på en rockkonsert. Discomusiken pumpar i bröstet och de många vrålar i extas.

Macron börjar prata om hur han älskar Frankrike. Dess natur, bergen, arkitekturen. Han låter mer som en filosof än en politiker på röstjakt.

”Pour, pour, pour”

– Som president måste man se framtiden lika tydligt som det förgångna, säger han medan publiken viftar med franska flaggor. Men i publikhavet finns också många EU-flaggor vilket är unikt i den här valrörelsen där Macron nästan är den enda helt EU-vänliga kandidaten.

Hans tal är fullt av fluff och vackra formuleringar som säkert de flesta av kandidaterna skulle skriva under på. Han är väldigt sparsam med konkreta politiska förslag. Det handlar mer om att skapa positiv energi och lägga fram en framtidsvision om ett bättre Frankrike. Exakt hur man ska nå dit får bli en senare fråga.

Macron avbryts av att publiken skriker "pour, pour, pour", för, för för. Ett slagord för att visa att Macron är för någonting medan de flesta andra kandidater bara anses vara emot saker.

Emmanuel Macron tillsammans med sin fru Brigitte Trogneux.
Emmanuel Macron tillsammans med sin fru Brigitte Trogneux.

Som favorit får Macron finns sig i att bli angripen och förlöjligad på de andra kandidaternas valmöten. Le Pen hånar honom för att jobbar på investmentbanken Rotschild, underförstått att han är en del av det etablissemang som så många av väljarna hatar i den här valrörelsen.

Det är en sanning som knappast går att förneka. Macron har gått på de fina skolorna precis som alla franska presidenter och premiärministrar. Samtidigt utgör han med sitt mindre konfrontativa budskap en frisk fläkt i en valrörelse som domineras av svartsyn.

En mediebubbla eller pajas

När jag frågar anhängare till andra kandidater om de kunde tänka sig att rösta för Macron varierar svaren mellan att han är en mediabubbla och en pajas till att många har honom som ett andra alternativ.

I ett land där många män skaffar sig unga älskarinnor utgör Macron en motpol. Han är gift med en 24 år äldre kvinna. En lärarinna som han blev kär i under högstadiet och sedan gifte sig med. En konstellation som lett till rykten som Macron tvingats dementera om att han skulle vara homosexuell. En läggning som 2017 fortfarande kan fälla en fransk presidentkandidat.

Publisert:

LÄS VIDARE