Världskrigsbomb sprängd i Birmingham

En bomb från andra världskriget har sprängts i Birmingham i Storbritannien.

Den tyska pjäsen vägde runt 250 kilo – och bedöms vara en av de största odetonerade bomberna som hittats i landet sedan kriget.

Den odetonerade bomben upptäcktes i måndags morse på en byggarbetsplats i Birmingham-stadsdelen Aston. Boende och verksamheter i området evakuerades och närliggande motorvägar, vägar och järnvägar stängdes av.

Dramat fick sin upplösning på tisdagen när bomben förstördes i en kontrollerad sprängning.

Täcktes med sand

Pjäsen hade då undersökts av ingenjörssoldater och sprängmedelsexperter från brittiska armén, samt desarmerats av en bombrobot och täckts över med enorma mängder sand.

– Jag förstår att en sådan här händelse har stor påverkan på människors liv. Men det är viktigt att komma ihåg att modig militärpersonal riskerar sin egen säkerhet för att säkerställa allmänhetens, sa polischefen Chris Johnson till Birmingham Mail i tisdags.

Armén byggde bland annat en skyddsvall mot omgivningen. Arbetet tog 28 timmar och inkluderade 13 lastbilslaster med totalt 250 ton sand. Processen beskrivs som känslig med tanke på bombens dåliga skick och den omkringliggande infrastrukturen.

Bomben förstördes 15.30, lokal tid, i tisdags.

Inte ovanligt

Hitlers Luftwaffe släppte omkring 1 000 bomber av liknande typ över Birmingham under andra världskriget. Just den här bomben tros ha fällts i november 1940.

Att gamla bomber hittas i samband med arbete på byggarbetsplatser är inte ovanligt i Storbritannien. Detta exemplar bedöms vara en av de största odetonerade bomber som någonsin hittats i landet, skriver Birmingham Mail.

Helvetesbomben som skakade världen
Publisert: