Protester mot utlämningen av den iranska bödeln: ”Underminerar svenska rättsstaten”

Publicerad 2024-06-15

Den livstidsdömde bödeln Hamid Noury ska utlämnas till Iran.

Beskedet väcker starka känslor hos exiliranier i Sverige.

– Min tanke går till alla familjer som har anhöriga som fallit offer för honom, säger Massud Kiani, EU-representant för FFFI.

Sverige och Iran har genomfört en fångutväxling. De svenska medborgarna Johan Floderus och Saeed Azizi, som fängslats i Iran, har utlämnats till Sverige.

I utbyte har Sveriges regering kommit överens om att utlämna den livstidsdömde bödeln Hamid Noury till Iran.

Han är dömd för grovt folkrättsbrott och mord efter massavrättningen av tusentals politiska fångar i ett iranskt fängelse 1988.

Beskedet att han utlämnas till Iran nu väcker starka reaktioner bland flera exiliranier.

– Det här är ett slag mot rättsstaten, regimens offer och iranska aktivister. Noury fick en rättvis rättegång, han fick överklaga sin dom och dömdes till livstid. Men nu släpps han fri och kan gå runt i Iran och begå nya människorättsbrott, säger Massud Kiani, EU-representant för Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI).

Hamid Noury.

”Belönar den iranska regimen”

Hamid Noury greps 2019 i Sverige. Sedan dess har han suttit häktad, och senare dömd till livstid. Under åren som rättegångarna pågick mot honom demonstrerade ett stort antal exiliranier mot den iranska regimen.

Bland annat demonstrerade de utanför Stockholms tingsrätt.

– Det här underminerar den svenska rättsstaten. Han var dömd i tre instanser här till livstid, fortsätter Massud Kiani.

Han menar att Iran har satt i system att ta utländska fångar som gisslan – för att få tillbaka iranska medborgare, som stödjer regimen, och som dömts utomlands.

Bland annat hänvisar han till då en iransk diplomat, som dömdes för att ha planerat ett bombdåd mot en demonstration i Frankrike, utlämnades.

– Vi ser en oroväckande trend i EU, som belönar regimens gisslanpolitik. En iransk diplomat, som var dömd till 20 års fängelse för terrorism och bombattentat mot den demokratiska oppositionen NCRI:s sammankomst i Paris 2018, släpptes nyligen fri i Belgien i en liknande fångväxling, säger Massud Kiani.

Folkmassor utanför Stockholms tingsrätt i samband med domen mot Hamid Noury.

”Förnekas rättvisa”

Tusentals politiska fångar avrättades i Iran 1988. Massud Kiani säger att han tänker på anhöriga till de som fallit offer för bödeln.

– Min tanke går till alla familjer som har anhöriga som fallit offer för honom. De förnekades rättvisan i dag. Flera av dem är svenska medborgare. De har rätt till rättvisa, de har rätt att se förövaren avtjäna sitt straff. Nu har de inga fler alternativ. De kan inte få honom åtalad i Iran, och där kommer han gå fri.

Han säger också att beskedet har väckt en oro hos många av de regimkritiska iranierna.

– Förlorarna här är det svenska folket och den svenska rättssäkerheten. De behöver bara ta en svensk som gisslan för att få igenom sin illasinnade politik. Sveriges beslut har gjort att vi svensk-iranier, som är kritiska mor den iranska regimen, känner oss mycket oroliga över vår säkerhet som svenska medborgare. Detta då regimen har fria händer nu.

Följ ämnen i artikeln