FN: Förskräckta över uppgifter om massgravar

Uppdaterad 2024-05-08 | Publicerad 2024-05-06

Över 390 kroppar uppges ha hittats i massgravar i Gaza – många av dem ska vara kvinnor och barn.

I ett nytt uttalande kommenterar FN nu uppgifterna:

”Vi är förskräckta”.

Följ ämnen
Israel

Flera massgravar har hittats vid Nassersjukhuset och Al Shifa-sjukhuset på Gazaremsan.

Enligt nyhetsbyrån AP ska många av kropparna ha grävts ned i samband med att sjukhusen belägrades av israelisk militär (IDF), då de dödade inte kunde begravas ordentligt under pågående strider. Vem som begravt dem är inte klarlagt.

Över 390 kroppar uppges ha hittats vid sjukhusen, enligt FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Förfasas

Experterna skriver i ett uttalande att de förfasas över att kropparna uppges visa tecken på tortyr och avrättning, och över uppgifterna om att en del kan ha begravts levande.

”Vi är förskräckta över detaljerna som kommer om massgravar som nyligen grävts upp på Gazaremsan. Över 390 kroppar har hittats vid Nasser- och Al-Shifasjukhuset, bland dem kvinnor och barn, och flera av dem uppges visa tecken på tortyr och summariska avrättningar, samt möjliga fall av att människor begravts levande”, skriver experterna.

FN:s generalsekreterare har krävt att uppgifterna utreds grundligt.

– Vi kräver en internationell utredning. Hur en sådan ska genomföras är dock oklart just nu, sa FN:s generalsekreterare António Guterres talesperson Stéphane Dujarric, vid en pressträff i april.

– Utredarna, var de än kommer från, behöver tillgång till Gaza, vilket kräver tillstånd från flera länder, däribland Israel, sa han också.

IDF nekar

IDF har nekat till uppgifterna och kallat dem grundlösa.

Man har uppgett att israeliska soldater undersökt begravda kroppar vid Nassersjukhuset för att se om någon av dem tillhörde den gisslan som Hamas tog vid terrorattacken 7 oktober, och att militären utfört sin operation ”med respekt för de döda”.

I uttalandet från FN-experterna fördöms också våldet som gravida och ammande kvinnor i Gaza utsätts för.

Israeliska krypskyttar och direkta bombardemang mot sjukhus pekas ut som det största problemet, enligt FN:s experter.

Kräver stopp på attacker

”Över 183 kvinnor per dag föder barn utan smärtlindring, medan hundratals barn har dött på grund av brist på elektricitet för att driva kuvöser. De fruktansvärda förhållandena har resulterat i ökningar av missfall med upp till 300 procent”, skriver man också.

FN-experterna kräver i uttalandet att Israel stoppar attackerna mot civila.

”Israel måste upphöra med alla fientligheter och stater måste upphöra med exporten av alla vapen omedelbart. Dessa stater kan inte längre bortse från det faktum att vapnen används för att döda och lemlästa oskyldiga kvinnor och barn. Det kan inte finnas fler ursäkter.”

Fotnot: I en tidigare version av artikeln förväxlades uttalandet med en utredning. Det har nu korrigerats. Aftonbladet beklagar felet.

Personer som arbetar med att flytta de upphittade kropparna vid Nassersjukhuset till riktiga gravplatser.

ANNONS