Stockholms­moderaten: Tacksam att jag inte samarbetar med SD

Uppdaterad 2024-05-17 | Publicerad 2024-05-16

Moderater kräver att Jimmie Åkesson ”städar upp smörjan” som avslöjats i Kalla fakta.

Det finns också intern en frustration över hur statsminister Ulf Kristersson hanterar situationen.

– Han försöker få det att framstå som att han är kapabel att slå näven i bordet gentemot SD. Så klantigt, säger en tung M-källa.

Kalla faktas avslöjande har fått flera moderater att gå i taket. Stockholmspolitikern Christofer Fjellner kallar SD:s agerande för ovärdigt och skadligt för Sverige.

Fjellner kräver att Jimmie Åkesson förklarar varför SD har agerat som de har gjort, uttalandet i ”talet till nationen” och efterföljande intervjuer räcker inte menar han.

– Frågorna hänger kvar i luften. Han bekräftar återigen nidbilden av sig själv och sitt parti som oförmögna att ta ansvar för det politiska klimatet i Sverige.

Kan M fortsätta samarbeta med SD?

– I Stockholm har vi inget samarbete med SD. Efter detta avslöjandet känner man sig ganska tacksam över det. Jag äger dock inte frågan hur vi gör nationellt. Där har vi ett samarbete för att kunna komma tillrätta med allvarliga problem i Sverige.

– Så som SD har agerat här så är jag övertygad om att det skadar förtroendet och respekten för SD, även bland de moderater som samarbetar med dem.

Christofer Fjellner (M) och statsminister Ulf Kristersson (M).

”Bisarr humor”

En annan som reagerar kraftfullt är Ole-Jörgen Persson, som representerar M i Järva stadsdelsnämnd. I hans område ligger Rinkeby som hamnade i blickfånget i och med Kalla Faktas program. En av de kritiserade klippen som SD lagt ut föreställer en pansarvagn som kör in i Rinkeby torg och skjuter automateld. I pansarvagnen står Jimmie Åkesson och fäktar med ett svärd.

– Det kanske är bisarr humor för vissa som aldrig har satt sin fot i Rinkeby. Men för de som bor här är det inte så, säger han.

Det som kommunikationsavdelningen ägnar sig åt skadar förtroendet för politiken och Jimmie Åkesson måste nu städa upp i partiet, anser Ole-Jörgen Persson. Hittills har dock SD-ledaren inte bett om ursäkt – tvärtom har han försvarat de kritiserade filmerna.

– Det följer ett mönster som man känner igen från andra länder, där motsvarande partier konfronteras av granskande media.

Ska M fortsätta samarbeta med SD?

– Jag tycker att Tidöavtalet är bra. Men även om vi har ett samarbete med SD inom ramen för Tidö så har jag aldrig upplevt någon värdegemenskap med SD som parti, det har jag svårt att se att jag någonsin kommer att göra.

Jimmie Åkesson (SD).

Riktar strålkastarljuset mot sig själv

Ulf Kristersson ser allvarligt på det som framkommit i programmet och har uppmanat Jimmie Åkesson att be om ursäkt. På onsdagen sa han till TV4 att SD inte följer det man kommit överens om i Tidöavtalet som stipulerar att partierna ska hålla en god ton mot varandra.

– Vi ska inte syssla med trollkonton eller smutskastning i svensk politik. Det här är en förfärlig amerikanisering, säger han till TV4.

I Moderaterna finns dock en kritik över Ulf Kristerssons hantering av skandalen. Det uppger en tung källa i partiet för Aftonbladet. Trots att Kristersson säger att SD:s agerande är oacceptabelt så kommer han inte göra något åt saken, menar kritikerna.

– Han säger som Stefan Löfven brukade säga, att det är oacceptabelt. Men när frågorna kommer om vad han ska göra åt det blir svaret att han kan på sin höjd kan ta en kaffe med Jimmie Åkesson. På så vis ser han till så att media och väljare inte fokuserar på sakfrågan eller SD utan på Ulf Kristersson och oss Moderater. Han riktar strålkastarljuset mot sig själv, säger källan.