Åkesson kallar avslöjande för "korridorsnack"

Marc Skogelin/TT

Sofie Fogde/TT

Publicerad 2024-05-14

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i samband med hans tal i Umeå under sin EU-valturné.

Ett ”journalistiskt haveri”. Det är vad Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kallar avslöjandet om en partistyrd trollfabrik.

– Jag är förbannad. Jag kommer att fortsätta att ge moteld. Jag tänker inte acceptera den här typen av journalistik, säger han till TT.

Med dold kamera har TV4:s Kalla fakta kunnat visa hur SD genom anonyma konton svartmålar de andra riksdagspartierna – även samarbetspartierna.

Jimmie Åkesson ville tidigare under tisdagen inte ställa upp på intervjuer utan lade i stället ut en film på Youtube där han går till motattack. I den kallar han granskningen bland det mest bisarra han upplevt.

I videon säger han att det ”pågår en inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget”.

”Korridorsnack och jargong”

Varför kallar du det en påverkansoperation?

– De enda som ägnar sig åt desinformation i det här sammanhanget är ju Kalla fakta. De påstår en väldigt massa saker och har inte kunnat leda någonting i bevis överhuvudtaget, säger Åkesson till TT i Umeå i samband med hans EU-valturné.

– Det enda de har kunnat leda i bevis är en massa korridorsnack och jargong på en arbetsplats och några satirkonton som sprider humor på Tiktok, fortsätter han och kallar det hela för ett ”journalistiskt haveri”.

Vidare anser han att SD är utsatta för en ”ren påverkanskampanj” inför EU-valet.

”Känner inte till verksamheten”

Det granskande TV4-programmet har visat hur SD förvränger S-ledaren Magdalena Anderssons röst. I ett annat klipp jämförs Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar med Sovjetdiktatorn Josef Stalin.

Kalla fakta har identifierat 23 konton på Tiktok, Youtube, Instagram och Facebook som styrs av de SD-anställda i vad som beskrivs som en ”trollfabrik.”

Jimmie Åkesson säger att han inte känner till den verksamhet som beskrivs av TV4 – ”den finns inte”, säger han.

I granskningen framgår det att kontonas koppling till partiet inte får bli känd.

Åkesson svarar inte på frågan om varför den kopplingen ska hållas hemlig om den är harmlös.

Följ ämnen i artikeln