Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Scholz mardröm: Extremist kan bli störst

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2024-09-01

Björn Höcke och Sahra Wagenknecht. Arkivbilder.

Den ene är en dömd högerextremist som slänger sig med slagord från Hitlertiden. Den andra en vänsteravhoppare som vill riva upp Rysslandssanktionerna och se fredssamtal med Putin.

Tillsammans ser de ut att få nära hälften av rösterna i tyska Thüringen, som nu går till val. Resultatet kan bli en mardröm för regeringen i Berlin.

Söndagens val kan sätta den lilla delstaten Thüringen i hjärtat av Tyskland på kartan när två av landets mest omstridda politiker ser ut att sopa banan med mittenpartierna, däribland förbundskansler Olaf Scholz socialdemokrater.

I täten: Alternativ för Tyskland (AFD) med Björn Höcke i spetsen. Partiet, som ser ut att bli klart störst med nära en tredjedel av rösterna i mätningar, klassas av underrättelsetjänsten som högerextremt (i bland annat Thüringen) och Höcke själv har vid två tillfällen dömts till dagsböter för att ha skanderat naziparoller under valmöten.

Uppstickare till vänster

Då inga andra partier vill samarbeta med AFD har mycket fokus i stället hamnat på uppstickaren Sahra Wagenknecht. Hon har en bakgrund i vänsterpartiet Die Linke, men startade eget hösten 2023. Med kritik mot det hon kallar livsstilsvänstern, förespråkande av fredssamtal med Putin och hårt invandringsmotstånd ser hon ut att kunna locka var femte väljare i Thüringen och nästan lika många i granndelstaten Sachsen, som också går till val.

Knivdådet i Solingen, då en syrisk IS-anhängare mördade tre konsertbesökare, har fått regeringen i Berlin att strama åt politiken på flera områden. I torsdags presenterades ett lagpaket som ger myndigheterna större befogenheter att kontrollera migranter i syfte att hitta våldsbejakande islamister och andra säkerhetshot. Även knivlagen skärps.

Och i fredags lyfte det första utvisningsflyget med brottsdömda afghaner sedan talibanerna tog makten 2021.

Mörkt för Scholz

Frågan är om det räcker för de miljontals tyskar – inte minst i öst – som ser AFD som enda garanten för ett paradigmskifte. Få av dem tycks bekymrade över Björn Höckes aggressiva retorik, däribland slagord hämtade direkt från Hitlers SA-styrkor.

Wagenknecht utesluter liksom övriga partier samarbete med AFD. Rent matematiskt innebär det att det blir svårt att runda hennes parti i de komplicerade samtal som lär följa. Skulle Höcke mot förmodan ändå lyckas bli regeringschef kan han tillsätta AFD-sympatisörer på chefsposter inom bland annat polisen och författningsskyddet.

Inget av alternativen vore något drömscenario för Olaf Scholz.