Här attackerar pedofilprästen den svenska reportern

Barnövergrepp i kontroversiella prästsällskapet tystades ner

NYHETER

Pedofilskandaler inom det ultrakonservativa katolska brödraskapet SSPX har tystats ned i flera decennier, avslöjar SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Präster som avslöjats har erbjudits nya jobb eller resor till kloster i Alperna.

En präst som erkänt flera sexuella övergrepp konfronteras när han jobbar i ett kapell med flera korgossar – och blir våldsam mot reportrarna.

Med hjälp av vittnesmål, dokument och inspelningar – som kommer från en av de drabbade – kan SVT:s ”Uppdrag granskning” nu visa hur det ultrakonservativa och kontroversiella brödraskapet har tystat ned pedofilskandaler i flera decennier.

”André”, 37, berättar i programmet hur en präst förgrep sig på honom på söndagsskolan när han var liten:

– Han fick mig att sätta sig i hans knä, vilket blev en vana efter det. Den dagen hade jag på mig bermudashorts. Och han förde sin hand längs mitt lår och tog på mitt kön.

Erkände – men gick fri

När övergreppen uppdagades anmäldes de inte till polisen. SSPX lovade att prästen ifråga aldrig skulle arbeta med barn igen. Men för tolv år sedan väcktes minnena till liv när ”André” fick ett flygblad – om ett scoutläger lett av samme präst.

Han bad då om ett möte med SSPX högsta ledning och spelade in allting. Det visar sig att det finns en hel akt gällande prästen, med flera pedofilanklagelser. Flera hade han dessutom erkänt. Ändå fick han tillåtelse att arbeta med barn och unga igen.

Prästen hade förgripit sig på två unga bröder och beskriver det själv som ”ett flyktigt misstag som jag ångrar av hela mitt hjärta”.

Det framkom också att han inte är den enda SSPX-prästen som anklagats.

Påven nära välkomna SSPX igen

Det framkommer att totalt fyra präster har anklagats för övergrepp mot minst tolv barn i flera olika länder. Det ska ha hänt över 30 års tid. Två fall har blivit föremål för en kyrkoutredning, men inget har polisanmälts, trots att allt varit känt för den högsta ledningen.

Flera av prästerna blev beordrade att resa till klostret i Alperna, eller förflyttades till andra SSPX-filialer.

Ultrakonservativa SSPX var under flera decennier bannlysta ur den katolska kyrkan. Men i dag för påve Franciskus samtal med prästbrödraskapet för att välkomna dem in i värmen igen. Det kan ske ”vilken dag som helst”, enligt UG.

Konfronteras i ett kapell

Uppdrag granskning hittar prästen som förgrep sig på ”André” i ett kapell där han håller mässa, assisterad av sex korgossar.

När han lämnar kapellet med korgossarna ber reportrarna att få ställa frågor till honom, vilket slutar med att han aggressivt knuffar till en av dem.

Kapellbesökarna kommer till prästens försvar, säger att alla anklagelser är påhittade och tillkallar polis. När reportrarna lämnar är däcken på deras bil sönderskurna.

– Man blir verkligen rädd. Hur länge ska denna historia få fortgå? Det är alltså en skandal som pågår sedan 35 år. Det är helt uppenbart motbjudande, säger ”André” i programmet.

Läs mer om SSPX här