Ryska monsterubåten på unikt besök i Östersjön

Det är världens största ubåt och den byggdes för att klara ett kärnvapenkrig.

Nu kommer den ryska megaubåten ”Dmitrij Donskoj” – som kan bära 200 kärnvapenspetsar – på ett unikt besök i Östersjön. Det rapporterar Barents Observer.

Förberedelserna för resan pågår för fullt, rapporterar norska Barents Observer, med hänvisning till den ryska dagstidningen Izvestija.

”Dmitrij Donskoj” ligger för närvarande dockad i Severodvinsk vid Vita havet. Tanken är att den ska vara en av huvudpjäserna vid en stor flottparad i Kronstad utanför S:t Petersburg den 30 juli.

Den ryske presidenten Vladimir Putin väntas ge grönt ljus för förflyttningen inom kort.

Gömde sig under Arktis

Atomubåten och dess systerfartyg är världens största ubåtar. ”Dmitrij Donskoj” är 172 meter lång och kan bestyckas med 20 missiler som kan bära upp emot 200 kärnvapenspetsar.

Den byggdes av Sovjetunionen i slutet av 1970-talet, mitt i Kalla kriget. Tanken var att ubåten skulle kunna ligga under istäcket på Nordpolen under långa perioder – beredd att besvara ett eventuellt kärnvapenanfall med samma mynt.

Sedan dess har den renoverats och moderniserats och fått en permanent placering vid Vita havet, där den används för att testa nya missiler.

Jätteubåten i filmen ”Jakten på Röd oktober” inspirerades av modellen.

PLUS Framtidens ubåtar: ”A26 ska upprätthålla vårt sjöherravälde”

Oro för kärnreaktorerna

När ”Dmitrij Donskoj” lämnar sin ryska hamn kommer den att åka längs med den norska kusten, ned genom Skagerrak, via Öresund ut i Östersjön. I Öresund kommer det vara goda förutsättningar att se den, då vattnet bara är 15 meter djupt på sina ställen.

Den norska kärnkraftsforskaren Nils Bøhmer säger till Barents Observer att det finns skäl till oro när en 40 år gammal atomubåt med två relativt stora reaktorer passerar så nära de nordiska kusterna.

– Nordiska myndigheter måste säkerställa att den exakta tidpunkten för resan offentliggörs så att förberedelser kan komma på plats. Det är också nödvändigt att få försäkringar om att inga kärnvapen är ombord.

”Kommer färdas på ytan”

Den ryska ubåtskaptenen Igor Kurdin säger till Izvestija att ”Dmitrij Donskoj” kommer att färdas på ytan genom Östersjön.

Ryssland har tidigare benämnt Östersjön som en kärnvapenfri zon. Därför bör vi komma överens med alla länder i regionen när vi passerar med en atomubåt. Så vitt jag vet är detta löst, säger han.

Det står sedan tidigare klart att Rysslands största atomdrivna fartyg, ”Pjotr Velikij”, ska närvara vid paraden utanför S:t Petersburg. Dessutom väntas över 30 krigsfartyg och 40 flygplan och helikoptrar delta.

Publisert:

LÄS VIDARE