450 ton i saudiskt kungabagage – plus 1 500 personer

NYHETER

Saudiarabiens kung besöker Indonesien för första gången på 47 år.

Med sig har kung Salman ett följe på omkring 1 500 personer och 450 ton utrustning – däribland flera limousiner.

Foto: Dita Alangkara/AP
Kung Salman rullar ned för rulltrappan ur sitt plan i Jakarta där han är på statsbesök.

Den 81-årige kungen rullade långsamt ner för sin privata rulltrappa innan han togs emot utanför sitt plan av president Joko Widodo i Jakarta. På väg mot palatset – där nakna statyer täckts över inför besöket – välkomnades kungen av skolbarn som viftade med saudiska och indonesiska flaggor.

Besöket är en av höjdpunkterna på en sällsynt saudisk rundtur i Asien, under vilken världens största oljeexportör söker investeringar i ett försök att bredda ekonomin. Tidigare i veckan besökte kung Salman Malaysia, och han ska vidare till Japan, Kina och Maldiverna.

Indonesien hoppas på miljarder dollar i investeringar, men besöket syftar också till att bygga religiösa och kulturella band.

Kung Salman åtföljs av omkring 1 500 personer, däribland prinsar och ministrar, och över 450 ton utrustning, bland annat limousiner och elektriska hissar. Det tog 27 flygturer att få sakerna till Indonesien och det mesta ska vidare till Bali där kungen ska semestra några dagar, enligt uppgift ska han och hans följe bo på fem lyxhotell.

Inför besöket har också en särskild toalett och en ny hiss byggts i Istiqlalmoskén i Jakarta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jakarta

Indonesien