Mejla

Wolfgang Hansson

Hur länge kan kaoset i Vita huset få fortsätta?

Publicerad:
Uppdaterad:

Frågor kommer snart att ställas om vad Trump själv visste om sin avgångne säkerhetsrådgivare Flynns samtal med Rysslands ambassadör.

Redan luftar motståndarna öppet möjligheten att ställa presidenten inför riksrätt.

Hur länge kan kaoset i Vita huset få fortsätta?

Foto: CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN

I valrörelsen pekade Donald Trump ut sin motståndare Hillary Clinton som en säkerhetsrisk. Eftersom hon som utrikesminister använde en privat e-postserver riskerade konfidentiell och känslig information att läcka till USA motståndare.

Visserligen fanns det inga bevis för att någon känslig information verkligen läckt men Trump ansåg ändå att denna förseelse var så allvarlig att Clinton inte borde fått ställa upp i valet. Istället borde hon fängslas. Något han upprepade i varje valtal.

Därför är det extra pinsamt för presidenten när det nu visar sig att en av hans närmaste förtrogna av justitiedepartementet pekas ut som en säkerhetsrisk.

Flynn må vara tämligen okänd i Sverige men han är inte vem som helst. Under valrörelsen var han en av Trumps närmaste förtrogna. Efter valet fick han posten som nationell säkerhetsrådgivare, en av de allra tyngsta i administrationen.

Påverka valutgången

Problemet är att han redan innan Trump tillträdde förde samtal med Rysslands ambassadör i USA, vilket kan vara olagligt eftersom bara en administration åt gången får styra utrikespolitiken. Ett av dessa samtal hölls samma dag som Obama införde nya sanktioner mot Ryssland för landets inblandning i att försöka påverka utgången i det amerikanska presidentvalet.

Att den Nationelle säkerhetsrådgivaren måste avgå därför att han själv är en säkerhetsrisk är, för att uttrycka det milt, extremt anmärkningsvärt.

Det bidrar till känslan av att kaoset i Vita huset under Trump fortsätter. Nästan inte en dag går utan att någon större eller mindre skandal briserar runt Trump. Allt från att han förolämpar vänskapligt sinnade ledare i telefon till att han skäller ut ett företag för att de inte längre vill sälja dottern Ivankas klädkollektion.

Elefant i porslinsbutik

– Kaos är numera det normala arbetssättet i Vita huset, hävdar Washington Post efter att ha talat med en rad av Trumps medarbetare.

Medan komiker har svårt att skriva sketcher som överträffar verkligheten.

Donald Trump har extremt höga tankar om sin kompetens. Men många utomstående associerar hans framfart mer med en elefant i en porslinsbutik. Fastighetsmiljardären gör alla nybörjarfel en president kan göra men verkar själv helt omedveten om det.

Han omger sig med människor som ofta saknar erfarenhet av utrikes- och säkerhetspolitik. Lojalitet eller samma erfarenhet som hans egen, affärsmannens, verkar vara främsta kriteriet. Eller att vara nära släkt. Trump beslut att utse sin svärson Jared Kuschner till den som ska fixa fred i Mellanöstern kan bli en klassiker.

Vad visste Trump?

Kanske börjar det så sakta gå upp för Trump att det faktiskt fodras något så gammaldags som kompetens och erfarenhet i sakfrågorna för att navigera mellan alla grund och grynnor i Washington och resten av världen. Denna kompetens finns nästan uteslutande i det av Trump föraktade etablissemanget.

Det känns föga riskabelt att förutspå att fler av den här typen av skandaler kommer att drabba presidenten.

Michael Flynn-skandalen går knappast att sopa under mattan. Frågor kommer att ställas om det var Flynns egen idé att kontakta den ryske ambassadören eller blev han uppmanad av Trump? Varför tog det hela tre veckor från det att Trump varnats för att Flynn kunde bli utsatt för utpressning från Ryssland till att presidenten drog undan sitt stöd?

Undergräver sitt eget och ämbetets förtroende

Nya frågor kommer att ställas om Trumps eventuella medverkan i Rysslands försök att styra valresultatet.

Presidenten hade inte ens suttit en vecka i Vita huset innan det började talas om att ställa honom inför riksrätt. Beroende på vad mer som kommer fram i Flynn-fallet kommer frågan åter att bli hyperaktuell.

Även om det just nu inte finns någon majoritet i representanthuset för att inleda en riksrättsprocess så håller Trump med förfärande fart på att undergräva sitt eget och ämbetets förtroende på ett sätt som framöver kan få tillräckligt många republikanska kongressmän att vända sig mot honom.

avWolfgang Hansson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM