Sköldpadda åt 915 mynt – nu är hon död

1 av 3
NYHETER

För några veckor sedan opererades den myntfyllda sköldpaddan i Thailand. Men till sist gick det inte att rädda ”Omsins” liv.

I många år hade en sköldpadda nära kusten vid staden Sri Racha i Thailand ätit mynt i tron att dessa var mat. När den hittades tidigare i år hade den 915 mynt och två fiskekrokar i kroppen.

Tack vare en sju timmar lång operation – för att få bort fem kilo mynt från mag-tarmkanalen – kunde livet räddas på sköldpaddan, som fått namnet Omsin (thailändska för ”spargris”).

– Jag är arg över att människor, oavsett om de gjorde det medvetet eller inte tänkte till, orsakat att den här sköldpaddan skadats, sade veterinären Nantarika Chansue till nyhetsbyrån AP då.

1 av 2 | Foto: TT
Omsin hade 915 mynt i kroppen.

Dog i blodförgiftning

Efter operationen trodde veterinärerna att sköldpaddans liv var räddat. Sex månader av sjukgymnastik skulle följa enligt planen. Men under helgen som gick uppstod vidare komplikationer.

Till sist somnade Omsin in, död i blodförgiftning. I Thailand ses sköldpaddor som en symbol för långt liv, varför Omsins öde väckt stor uppmärksamhet i sköldpaddans hemland. Många har följt de dagliga nyhetsuppdateringarna kring det myntätande kräldjuret. Nu hoppas veterinärer att Omsins öde ska få människor att tänka efter innan de kastar mynt i dammar där det bor djur.

ARTIKELN HANDLAR OM

Thailand