Stöd för transpersoner i skolor återkallas

Foto: AFP
NYHETER

Transpersoner ska få använda vilken toalett de vill, hette det i instruktionen till amerikanska offentliga skolor.
Med Donald Trump som president dras riktlinjerna tillbaka.

Vägledningen, som utfärdades under Barack Obamas styre, visar hur skolor i USA ska tolka en särskild lag mot diskriminering. Instruktionerna var att transpersoner i skolor ska få använda det omklädningsrum eller den toalett de vill, den som överensstämmer med vilket kön man identifierar sig som.

Justitiedepartementet och utbildningsdepartementet säger nu i ett gemensamt uttalande att vägledningen återkallas. Nu blir det upp till varje skoldistrikt eller delstat att tolka lagen. I ett brev till skolorna skriver Vita huset att riktlinjerna inte innehöll en tillräcklig juridisk analys av hur vägledningen överensstämmer med lagen.

Oense om formuleringar

Utbildningsminister Betsy DeVos och justitieminister Jeff Sessions sägs ha blivit oense om hur återkallandet skulle formuleras. DeVos, som aktivt har stöttat hbtq-rättigheter, kände sig tvingad att skriva under.

I ett uttalande säger DeVos att departementet "fortsätter att undersöka alla typer av diskriminering, mobbning och trakasserier av de mest sårbara i våra skolor".

När Barack Obama var president gick Vita huset ut och sade att det stred mot federala anti-diskrimineringslagar att hindra transpersoner från att använda en viss toalett. Uttalandet kom efter det att delstaten North Carolina röstat genom en kritiserad lag som sade att transpersoner måste använda toaletter och omklädningsrum i offentliga byggnader som överensstämmer med det kön som står på födelsebeviset.

"Tomma ord"

Onsdagens beslut från Trumps regering följdes av mängder av kritik från intressegrupper.

– Att dra tillbaka riktlinjerna visar att presidentens löfte om att skydda hbtq-rättigheter bara var tomma ord, säger James Esseks från organisationen ACLU, enligt ett uttalande.

Mara Keisling från det nationella centret för transpersoners rättigheter, säger att det hela är "farligt och felaktigt".

I nästa vecka kommer USA:s högsta domstol att ta upp ett fall med en 17-åring i delstaten Virginia, född som flicka, som identifierar sig som pojke och därför vill använda herrtoaletten i skolan.

ARTIKELN HANDLAR OM