Stylisten: Det billiga schampot fick hårfärgen att falla av

1 av 5 | Foto: Privat/Skärmdump: Facebook/Montage
Rachel Trachs experiment visar skillnaden mellan olika schampon.
NYHETER

Hur noga är det egentligen vilket schampo man använder till färgat hår?

En kanadensisk hårstylist bestämde sig för att ta reda på det.

Hennes video har nu blivit viral, skriver brittiska Daily Mail.

Priset på schampo varierar kraftigt beroende på vilket du använder. Vissa sorter är ämnade specifikt för färgat hår och kan ibland vara lite dyrare. Men hur pass stor skillnad är det egentligen mellan ett av dessa och ett ”vanligt” schampo? Den kanadensiska hårstylisten Rachel Trach utförde nyligen ett experiment för att ta reda på det.

Färgen föll av

I experimentet använde hon två olika sorters schampo.

Det ena heter ”Unite 7 Seconds Schampoo” och kostar 64 dollar, cirka 570 kronor, per flaska. Det andra schampot heter ”Tresemmé’s 24 Hour Body Shampoo” och kostar ungefär sex dollar, motsvarande cirka 55 kronor.

Hon började med att hälla samma mängd av båda sorterna i varsitt glas vatten. Efter att hon rört om lade hon en en färgad hårslinga i de båda glasen och rörde om igen. Skillnaden blev omedelbart tydlig. Vattnet i glaset med det dyrare schampot blev grumligt vitt med en svag nyans av lila. I det andra glaset, det med billigare schampo, färgades vattnet nästan genast klart lila. Färgen från hårslingan hade börjat falla av.

Inte ämnat för färgat hår

Rachel delade videon från experimentet på sin Facebooksida. Sedan dess har den hunnit få över 8,6 miljoner visningar och 67 000 delningar.

Eftersom bara det dyrare schampot är specifikt ämnat för färgat hår är jämförelsen inte helt rättvis men det ger kanske ändå en indikation på att hårfärg får olika hållbarhet beroende på vilket schampo man väljer att använda.

– För färgat hår rekommenderar vi att man använder en annan av våra produkter som är utformad för färgat hår, säger en talesperson för Tresemmés ägarföretag Unilever i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kanada

Skönhet