L redo fälla Andersson (S) – om skatterna höjs

1 av 3
NYHETER

Liberalerna vill stoppa flera av regeringens planerade skattehöjningar, rapporterar Dagens Industri.

Om0

de inte lyckas är partiet berett att fälla finansminister Magdalena Andersson (S).

– Regeringen ska inte tillåtas höja skatter om det finns en tydlig riksdagsmajoritet emot, säger L-ledaren Jan Björklund till tidningen.

Andersson säger till Aftonbladet att L är välkomna att förhandla med regeringen.

Centerpartiet har aviserat att de vill bryta ut och stoppa delar av regeringens vårbudget. Moderaterna och Kristdemokraterna är sedan tidigare överens om att de vill gå fram med en gemensam Alliansbudget.

Nu tar Liberalerna ställning i frågan: De vill sätta stopp för de planerade skattehöjningarna – och ställa krav – redan innan regeringen presenterar sin budget. Det rapporterar Dagens Industri.

– Regeringen måste veta att går man emot riksdagens majoritet om skattehöjningar har också riksdagsmajoriteten en möjlighet att utkräva ansvar av regeringen, säger L-ledaren Jan Björklund till DI.

”Utesluter aldrig misstroendeförklaring”

Skatteförslagen som Björklund framför allt vill stoppa är den föreslagna flygskatten, de höjda marginalskatterna och förändringen av 3:12-reglerna, som påverkar mindre företag. Skattehöjningar som han menar drivits fram av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Om L får som de vill – en riksdagsmajoritet – förväntar sig Björklund att regeringen lyssnar. Annars är han beredd att fälla berörda ministrar i en misstroendeomröstning.

Det handlar då om finansminister Magdalena Andersson (S), men Björklund pekar också på infrastrukturminister Anna Johansson (S) som har inflytande över flygskatten.

– Vi utesluter aldrig misstroendeförklaring som metod. Om riksdagen väldigt tydligt uttalar att de här skattehöjningarna inte ska ske vore det väldigt märkligt om regeringen trotsar det, säger Björklund till DI.

Andersson: Ni kan förhandla med oss

M och KD vill alltså ta en väg, C en annan och L en tredje. Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att regeringen kommer att återkomma med vad vårbudgeten kommer att innehålla.

Hon tycker att Jan Björklund ska vända sig till regeringen om L vill ha inflytande över budgeten.

– Det har vi sagt i många år nu, skriver hon i ett sms till Aftonbladet.

– Det verkar vara väldigt rörigt i den forna Alliansen. Det kommer nya besked på löpande band. Kanske är det dags för poletten att trilla ner, Sverige behöver blocköverskridande samarbete.

Behöver förmodligen SD

När Moderaterna meddelade att de ville lägga en gemensam Alliansbudget redan i höst kontrade Centerpartiet och Annie Lööf:

– Jag vill inte slänga ut Sverige i politisk osäkerhet och politiskt cirkus.

Sedan presenterade C vad de kallade en helt ny väg framåt – att de kunde tänka sig att bryta ut enskilda delar ur regeringens vårbudget. Liberalerna menar nu att det inte vore ansvarsfullt att dela upp budgeten i olika delar.

Oavsett behöver Centerpartiet och Liberalerna skapa en majoritet även för sina förslag, vilket med stor sannolikhet kräver att Sverigedemokraterna följer deras linje.

ARTIKELN HANDLAR OM