Simon spärrade in tjuvarna på parkering

1 av 2 | Foto: Privat/Polisen
NYHETER

Simon Bryntesson Gustavsson, 20, fick ett bildäck stulet och bestämde sig för att leta upp tjuven. På en parkering i Billingsfors hittade han honom. Nu åtalas flera personer ur en misstänkta tjuvligan från Dalsland, skriver Expressen.

Simon Bryntesson Gustavsson, från Billingsfors, hade parkerat sin Volvo utanför garaget. När han satte sig i bilen dagen efter märkte han att ett av bakhjulen var borta.

– Jag blev paff. Det här har aldrig hänt förr men när jag förstod vad som hade hänt blev jag förbannad.

Simon hade sin bror med sig i bilen. De bestämde sig för att ta ett varv på byn och leta efter tjuven. När de kom till Ica Näras parkering upptäckte de en Volvo V70 som hade tre likadana däck, det fjärde var Simons. Han agerade direkt.

– Jag parkerade bakom den bilen så att den inte kunde ta sig därifrån. Jag såg direkt att det var mitt däck, jag har andra ventiltryckare och lite speciella kännetecken på fälgarna.

”Köpte bilen för två veckor sedan”

Efter ett tag kom det ut tre män från affären. Simon frågar vem det är som äger bilen och undrar vad hans däck gör på mannens bil.

– Då säger han att han köpte bilen för två veckor sedan och att däcket satt på då. Men mitt däck försvann ju under natten så det trodde jag inte ett dugg på.

Där på parkeringen, med en misstänkt tjuv, blev stämningen hätsk. Plötsligt öppnar mannen bagageluckan och Simon får syn på ett avbrutet fälgkors där. Andra halvan hade han hittat en stund tidigare, vid sitt eget garage.

– Jag skrek att jag hade den andra delen och tog fram den, men de ville fortfarande inte erkänna. Jag sa att jag hade fått nog och att de inte skulle komma en meter härifrån förrän polisen hade varit här. Sedan ringde jag 112 och berättade att jag hade fångat tjuvar. De kom direkt, berättar Simon.

Polisen förhörde både Simon och den misstänkta tjuven, sedan tog de med både tjuv, däck och fälgar till stationen.

– Man undrar ju lite vad det var för typer. Alla känner alla här så de kan inte ha tänkt så långt när de åkte omkring med ett stulet däck.

Nu har däcktjuven och andra personer ur den misstänkta ligan från Dalsland åtalats efter inbrottsvågen i Västsverige. Totalt är det fem personer, fyra män och en kvinna som åtalats vid Vänersborgs tingsrätt. Brottsrubriceringarna är bland annat grov stöld, grovt stöldförsök och häleri, skriver Expressen.

– Det är skönt att de har åkt fast. Jag hade ju hört om dem förut. Jag tror att polisen hade lite koll.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dalsland

Däck

Bilar