Därför får X32TTU8 som nummerplåt avslag

NYHETER

Det finns en del som får igenom sina personliga registreringsskyltar hos Trafikverket. Men man kan inte välja vilket ord som helst, något som en Varbergsbo fått erfara sedan hans teckenkombinationer fått avslag gång på gång.

En man i Varberg har gång på gång fått ett nej från Transportstyrelsen när han önskat teckenkombinationer till bilens nummerplåt. Enligt SVT blev han smått känd efter att ha ansökt om kombinationen ”3JOH22A”. Och nu är han på tapeten igen.
– Många ser det som en sport att få igenom ett ord, säger Eva Isaksen på Transportstyrelsen till SVT Halland

I höstas fick Varbergsbon avslag när han ansökte om skylten 3JOH22A. Det dolda budskapet blir lättare att lista ut om du ser på det spegelvänt. Nu har samma person ansökt om två nya skyltar med teckenkombinationerna ”8UTT5EX” och ”X32TTU8”. Men även denna gång har han fått avslag.

”Den teckenkombination ni begärt kan uppfattas som stötande”, skriver Transportstyrelsen.

– Den här är ganska lätt att avslå. Många tar nog inte anstöt, men vi har ett ansvar att skyltarna ska vara så neutrala som möjligt, säger Eva Isaksen på Transportstyrelsen.

”Många ser det som en sport”

På Transportstyrelsen arbetar flera utredare med att gå igenom ansökningarna för att säkerställa att texterna inte väcker anstöt. Skyltarna får exempelvis inte innehålla budskap om droger, sex, svordomar eller religion.

– Vi får väldigt många ansökningar och en del är väldigt underfundiga. Det är ett jätteroligt arbete, säger hon och fortsätter:

– Många ser det som en sport att lyckas få igenom ett ord. De kanske försöker testa vår kunskapssnivå, säger Eva Isaksen på Transportstyrelsen.

Det dolda budskapet

De ord som döljer sig i teckenkombinationen 8UTT5EX är analsex och 3JOH22A är idiot, skitstövel eller anus.

ARTIKELN HANDLAR OM