Nils Bildt i första svenska intervjun: ”Jobbar för mig själv”

1 av 2
NYHETER

Den okände ”säkerhetsrådgivaren” Nils Bildt uttalade sig om Sverige i Fox News – och fick människor över hela världen att klia sig i huvudet.

I sin första svenska intervju uppger Bildt att han är förvånad över uppståndelsen.

– Jag är fascinerad över varför det har blivit en debatt om mig, säger Bildt till Studio Ett i Sveriges Radio.

Han kom från ingenstans – och dundrade in i den konservativa amerikanska tv-jätten Fox News. De gav Nils Bildt titeln ”svensk försvars- och nationell säkerhetsexpert”, och lät honom kommentera problem kring det svenska flyktingmottagandet.

Nils Bildt utvandrade från Sverige 1994. Sedan dess uppges han ha grundat flera konsultföretag i säkerhetsbranschen. I Sverige är dock Bildt en tämligen okänd figur. Varken Utrikesdepartementet eller Försvarsmakten vet vem han är. En lång rad experter har varit tveksamma till vilken tyngd hans uttalanden har.

”Är inte viktig i sammanhanget”

Som första svenska mediebolag har Sveriges Radio fått en längre intervju med Nils Bildt. Där uppger han att det var en vän som frågade honom om han ville medverka i Fox.

– Jag fick ett samtal från en svensk god vän som bor i Washington och jobbar här med liknande frågor som jag gör. Han hade blivit ombedd att ställa upp själv, men han kunde inte. Han rekommenderade mig.

Bildt hävdar också att han har god insikt i problemen i Sverige, trots att han inte bott här på länge.

– Det här frågorna kommer fram både på en internationell och praktisk nivå inom arbete som rör informationsinhämtning och terroristdåd och sådana frågor. Jag har pratat med goda vänner och kollegor och jag tillbringar en hel del tid i Sverige. Jag har fast anknytning och är insatt i vad som händer i landet.

Vidare uppger Bildt att han är förvånad av den enorma uppståendelsen som följt efter Fox-intervjun.

– Jag är fascinerad över varför det har blivit en debatt om mig. Det borde det inte ha blivit, för jag är inte viktig i sammanhanget. Det som borde diskuteras är varför svensk media och gemene man i Sverige inte på ett öppet sätt diskuterar vilka sociala problem vi har.

Ville bli riksdagsledamot för SD

Under sin uppväxt var Nils Bildt aktiv i Moderata ungdomsförbundet. Men när han ville engagera sig politiskt föll valet på Sverigedemokraterna.

Aftonbladet kunde under söndagen avslöja att Bildt inför valet 2014 krävde att komma med på SD:s riksdagslista. Så blev det dock aldrig.

– Jag tror att valberedningen inte ville titta på hans cv. De bedömde nog att en person utifrån var för stor chansning, sa den tidigare partiledaren Mikael Jansson, som lobbade starkt för Bildt, till Aftonbladet på söndagen.

I intervjun med Sveriges Radio säger Bildt att han inte är medlem i SD.

– Det enda partiet jag någonsin varit medlem i är Moderaterna. Det var när jag gick på internatskola i Sverige på 90-talet. Jag är en oberoende analytiker och jag jobbar inte för någon direkt, utan jag jobbar för mig själv.

Aftonbladet har sökt Nils Bildt för en kommentar.