Centerpartiet

Nya rekordsiffror för C

avKarin Ahlborg, Martin Mederyd Hårdh

Inte sedan 1983 har Centerpartiet varit större.

Inte sedan 1970-talet har gapet mellan M och C varit mindre.

I SvD/Sifos senaste opinionsmätning får C stöd av 14,2 procent av väljarna – bara 4,2 procentenheter efter Moderaterna.

– Vi står fast vid våra värderingar, det tror jag betyder mycket, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson till Aftonbladet.

Den nya undersökningen som publiceras av SvD och Göteborgs-posten visar att skillnaden mellan M och C är rekordlåg.

Centerpartiet har mer än fördubblat sitt stöd bland väljarna det senaste året. Från 6,1 procent vid samma tid förra året till 14,2.

Moderaterna har stöd av 18,4 procent och gapet mellan de två partierna har minskat från 12,6 procentenheter vid årsskiftet till endast 4,2 enligt SvD/Sifos undersökning som genomfördes mellan 6 och 16 mars.

Så litet har gapet inte varit sedan 1979 då Moderaterna tog över som största borgerliga parti efter Centerpartiet.

”Har ett tryggt ledarskap”

C:s partisekreterare Michael Arthursson gläds åt väljarnas besked.

– Samtidigt så är vi väldigt ödmjuka inför att de inte är ett valresultat, utan det är ett och ett halvt år kvar och mycket kan hända, säger han till Aftonbladet.

Bakom ökningen ser Arthursson en orolig omvärld: det nederländska valet, en ”lynnig” Donald Trump och brexit. Han menar också att C levererar förslag på områden som väljare känner en oro kring: migrationen, flyktingar, kriminalitet och sänkta trösklar på arbetsmarknaden.

– Vi har ett tryggt ledarskap i Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen. Vi står fast vid våra värderingar, det tror jag betyder mycket.

Majoriteten kommer från M

Enligt Sifo kommer den största väljarströmmen till Centern från Moderaterna. Opinionsinstitutet säger till SvD att det ”inte är någon vild gissning” att det beror på Moderaternas öppning för Sverigedemokraterna.

Partisekreterare Arthursson menar att väljarna alltid har valt Alliansen i första hand och ett av partierna inom den i andra hand.

– Det är en viktig fråga att vi kan få tillräckligt mycket stöd för Alliansen som helhet. Det behöver gå bra både för C och för de andra.

Nu är ni nästan lika stora som M – vad betyder det för C:s roll i samarbetet?

– Det är klart att ju mer stöd vi får för Centerpartiet, desto mer politik kan vi få igenom, både i Alliansen och i riksdagen som helhet.

KD fortsätter sjunka

Kristdemokraterna sjunker ännu längre under riksdagsspärren och bedöms nu ha 2,8 procents stöd.

S är fortsatt största parti med 28,7 av väljarna och SD tar tredje platsen efter M med 16,7 procent.

MP får stöd av 4,5, L av 5,7 och V av 7,1 procent av väljarna.

ARTIKELN HANDLAR OM