Trump förbereder ”krig” mot FN – när Sverige tar över

avMartin Schori

Sverige får en dramatisk start på ordförandeskapet i FN.

Donald Trump och flera andra tunga politiker är rasande över resolutionen som kritiserar de israeliska bosättningarna – och hotar med att stoppa finansieringen av FN.

FN:s nye generalsekreterare António Guterres har kallat Trump till krismöte.

1 av 2 | Foto: JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN

Republikanerna och Trump hade redan tidigare en spänd relation till FN.

Efter resolutionen om israeliska bosättningar skriver amerikanska medier om ett kommande ”krig” mot världsorganisationen.

Den tillträdande presidenten Donald Trump kallar FN för ”en klubb för människor som vill samlas, prata och ha roligt” och flaggar för att ”saker och ting kommer att vara annorlunda efter den 20 januari”, när han formellt intar Vita huset.

”Inga dollar till FN”

Ledande amerikanska politiker jobbar samtidigt hårt för att straffa FN.

– FN har gjort det omöjligt för oss att fortsätta som vanligt. Nästan alla republikaner känner att detta är ett förräderi mot Israel och det enda svar vi har är plånbokens makt, säger senatorn Lindsey Graham till Washington Post.

USA måste enligt amerikansk lag betala medlemsavgift till FN. Men enligt källor till Washington Post jobbar nu flera kongressledamöter på lagändringar. Senatorn Ted Cruz är en av dem. ”Inga dollar till FN innan resolutionen har dragits tillbaka”, skrev han nyligen på Twitter.

Mike Huckabee, tidigare presidentkandidat, kräver också att USA ska sluta betala medlemsavgiften till FN och istället lägga pengarna på krigsveteraner i USA.

Rick Santorum, en annan konservativ republikan, går ett steg längre: resolutionen är ett utmärkt tillfälle att lägga ner hela FN, säger han.

– Detta har öppnat möjligheter för oss som är väldigt anti-FN, som tycker att det har spelat ut sin roll och inte längre fyller ett gott syfte... Ju mer vi kan montera ner det, desto bättre, säger Santorum till Washington Post.

Stödet för Israel är starkt inom amerikansk politik och resolutionen har retat upp betydligt fler än konservativa republikaner. Även den inflytelserike demokratiske senatorn Chuck Schumer från New York har kritiserat att USA inte lade in sitt veto.

Dramatisk start för Sverige

I januari tar Sverige över ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd. Samtidigt står organisationen inför en rad utmaningar och förändringar. Kraven på ett reformerat FN-system har ökat efter säkerhetsrådets oförmåga att lösa Syrien-kriget och förutom en ny president i USA har FN även en ny generalsekreterare i António Guterres.

Portugisen säger att han ”så snart som möjligt” vill träffa Trump för att diskutera hur man ska få en ”konstruktiv dialog” mellan FN och USA:s nya – starkt FN-kritiska – regering.

”Det finns inga förenta nationer”

I den regeringen kommer även den i FN-kretsar ökända John Bolton, som väntas bli Trumps vice utrikesminister, ingå.

John Bolton var FN-ambassadör under George W Bushs regering 2005-2006 och var en FN-motståndare redan då.

– Det finns inga förenta nationer. FN-skrapan har 38 våningar. Om tio våningar försvann skulle det inte göra någon skillnad, har han sagt.

Aftonbladet har sökt Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM