Matea, 13, fick höra att det var åldersgräns på mensskydden

Foto: Privat/TT
Matea fick inte köpa mensskydd på Pressbyrån.
NYHETER

När Matea, 13, såg att mensskydden på Pressbyrån stod bakom kassan frågade hon varför – och fick ett svar som gjorde henne rasande, skriver GT.

– Det är inte kvinnans fel att man får mens, tänk på barn som inte vågar fråga sina föräldrar, säger hon till Aftonbladet.

Matea Lapanje, 13, var på stan i Borås när hennes kompis behövde fylla på sitt busskort på Pressbyrån vid Södra torget. Hon hängde på innan och märkte något udda − mensskydden stod bakom disk, bland de receptfria läkemedlen.

Så hon frågade kassörskan om det var 18-årsgräns på mensskydden också.

– Då sa hon att det var det. Jag tänkte att jag ville fråga varför, men jag blev så chockad så jag kunde inte, säger Matea.

Facebookinlägg spreds

Matea brukar inte handla mensskydd på Pressbyrån och har inte hört om några sådana regler någon annanstans. Men efter att hon och kompisen lämnat butiken valde hon att skriva ett inlägg i en Facebookgrupp.

Det blev snabbt väldigt spritt. När Matea vaknade på onsdagsmorgonen hade många hört av sig.

– Jag visste inte att det skulle bli så stort, det började bara rulla in likes. Men det är bra att folk reagerar. Det är 2016, inte 1990-talet, säger hon.

Matea berättar att fler i kommentarsfältet varit med om samma sak:

– Det verkar ha hänt på olika ställen runtom i landet... det här borde inte kunna hända någon tycker jag.

”Det var kränkande”

Det som hände gjorde henne minst sagt upprörd. Matea menar att även om det rör sig om ett misstag, så är det ett oacceptabelt misstag.

– Jag tycker det var kränkande. Det är inte kvinnans fel att hon får mens. Tänk på barn som inte vågar be sina föräldrar, och sen måste de kanske be någon köpa ut mensskydd för att de går runt i stan och blöder, säger hon.

För GT bemöter Pressbyrån kritiken från Matea. De menar att det rör sig om ett olycksfall i arbetet och att det inte finns någon 18-årsgräns på mensskydd hos kedjan.

– Det är ju väldigt tråkigt. Vi har tydliga riktlinjer för hur de här varorna ska hanteras, det är inga konstigheter och inga frågetecken kring det här. Vi får se över om informationen behöver förtydligas, säger Lennart Schultz, presskontakt hos Pressbyrån.

ARTIKELN HANDLAR OM

Borås