Donald Trump – USA:s nye president

Trump hade ingen favorit – då kom Rex

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

NEW YORK. Trump saknade en bra kandidat till utrikesministerposten.

Men så dök Rex Tillersons namn upp.

Här är historien om hur en oljechef utan diplomatisk erfarenhet nominerats till en av världens tyngsta ministerposter.

Den 20 januari kommer Donald Trump att sväras in som den 45:e amerikanske presidenten. Nu börjar arbetet med att sätta ihop regeringen närma sig ett slut.

Men tog tid att komma fram till det viktigaste beslutet av alla: Vem skulle bli utrikesminister? Landets ansikte utåt och en av de tyngsta posterna i amerikanska kabinettet.

Trump kunde inte bestämma sig. I början av december funderade han fortfarande på vem han skulle välja, skriver The Washington Post.

Tidigare ärkerivalen Romney hett namn

Spekulationerna hade vid det här laget redan tagit full fart. Förre konkurrenten Mitt Romney, som sågat Trump i valrörelsen, åt lyxmiddag i Trump Tower och såg ut att ha goda chanser. Rudy Giuliani, tidigare borgmästare i New York, eller Tennesseesenatorn Bob Corker var andra heta namn. Eller varför inte pensionerade generalen och tidigare CIA-chefen David Petraeus?

Det kändes inte rätt. Alla hade brister Trump inte kunde förlika sig med, skriver The Washington Post.

Men då kom republikanen Robert Gates förbi, amerikansk försvarsminister under både George W Bush och Barack Obama. Han tipsade om Rex Tillerson, den framgångsrike oljechefen på ExxonMobil.

– Jag rekommenderar Rex, uppges Gates ha sagt när Trump undrade om han hade några förslag.

Tillerson otippat val

Även tidigare utrikesminister Condoleezza Rice hade rekommenderat Tillerson till blivande vicepresident Mike Pence. Till saken hör att Rice och Gates driver ett konsultbolag, som gör affärer med ExxonMobil.

Tillerson föddes 1952 i Wichita Falls i norra Texas. Han är utbildad civilekonom och började sin karriär i oljebranschen i slutet av 1980-talet. Även om han är republikan har han aldrig varit särskilt aktiv i politiken. Däremot har han varit framgångsrik vd för ExxonMobil.

Förslaget förbryllade Trump. Det var någon han aldrig ens hade övervägt. Inte någon annan heller för den delen. En företagsledare utan någon som helst politisk bakgrund till jobbet som landets främsta diplomat?

Ja, så blev det. Redan i slutet av förra veckan började amerikanska tidningar hänvisa till källuppgifter från Trumps övergångsstab att det skulle bli Rex Tillerson. De båda männen hade aldrig träffats innan, men under slutet av förra veckan rapporterades han ha träffat och pratat med Trump flera gånger. Många var kritiska.

Nära relationer till Ryssland

”Att vara ”vän med Vladimir” är inte en egenskap jag hoppades för hos en utrikesminister”, skrev republikanen och senatorn Marco Rubio på Twitter i lördags.

Särskilt har Rex Tillersons nära relationer till Ryssland och landets president Vladimir Putin kritiserats.

– Jag skulle aldrig ta emot en medalj från Vladimir Putin, för då ger man tilltro och trovärdighet till denna slaktare, ja KGB-agent, som han är, säger Arizonasenatorn och tidigare presidentkandidaten John McCain enligt CNN.

Andra hyllade valet och menade att hans internationella erfarenhet som företagsledare är en nödvändighet för att lyckas som utrikesminister.

Som vd för ett oljebolag är Tillerson ytterligare en förespråkare av fossila bränslen i nya regeringen, även om ExxonMobil har gjort investeringar i grön energi. Men han menar att det är lång kvar innan det miljövänliga alternativen är på allvar.

– Fram tills vi har dessa kommer det inte att gå att bara ”stänga av kranen”. Världen kommer att använda fossila bränslen, vare sig de vill eller inte, sa Rex Tillerson i maj i år, skriver The Guardian.

Trump: Är kompetent

Officiellt nominerades Tillerson tidigt på tisdagsmorgonen. Klockan 06.01, lokal tid, meddelande Trumps övergångsstab via mejl att oljechefen var Trumps förslag till utrikesminister. När Trumps tack-turné på tisdagskvällen nådde Wisconsin talade han gott om sin tilltänkta utrikesminister och beskrev Tillerson som en ”stor diplomat och en av de mest kompetenta företagsledarna i vår tid”.

– Rex är vän med många av de ledande världsledarna som vi inte kommer överens med, och vissa gillar inte det, sade Trump från podiet.

– De vill inte att han ska vara vänlig mot dem. Det är därför jag ger jobbet till Rex, jag gillar det med honom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: England-Skottland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

TRUMPS REGERING

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Rex Tillerson

Barack Obama

Donald Trump

Rudy Giuliani

David Petraeus

Mitt Romney