Tony ryckte ut på drunkningslarm – mitt i frukosten

1 av 2
NYHETER

Brandmannen Tony Edmundsson var ledig och satt vid frukostbordet när han fick larm om att en bil hamnat i vatten i närheten av bostaden.

Tillsammans med en kollega lyckades han rädda föraren som höll på att drunkna i Södra Dragsviken norr om Kalmar under onsdagsförmiddagen.

– Jag tror alla hade gjort som jag men visst är det roligt när man kan göra en insats, säger Tony om händelsen.

Brandmannen Tony Edmundsson hade precis kommit hem efter ett nattskift på stationen i Kalmar och satt vid frukostbordet när han fick ett sms från SOS Alarm.

En bil hade hamnat i vattnet i Södra Dragsviken norr om Kalmar – alldeles i närheten av Tonys bostad.

– Jag såg på hemvägen att det var jättemycket vatten där och tänkte när jag såg smset att det är ju där jag bor, säger Tony Edmundsson till Aftonbladet.

Vatten upp till bröstet

Tony slängde snabbt på sig vadarstövlarna och sprang sträckan på drygt 400 meter till viken där han såg en bil med en man i, drygt 50 meter ut i vattnet.

Samtidigt såg han hur kollegorna från Rockneby deltidsstation kom körandes och mötte upp kollegan Ola Herrlin, som var klädd som ytlivräddare.

Tillsammans vadade de ut till bilen som delvis var täckt av vatten.

– Trots att mina vadarstövlar räcker mig upp till bröstet så läckte det in vatten, berättar Tony.

Krossade rutan med hammare

Efter flera misslyckade försök att öppna förardörren och slå in rutan med en sten insåg Ola och Tony att det behövdes något mer kraftfullt.

Tony såg då några killar som jobbar med fiber i närheten och fick låna en hammare av dem. Med hjälp av den lyckades Ola krossa rutan och fick ut mannen som var medtagen men talbar.

– Han var nedkyld då han säkert suttit där i 10-15 minuter men jag hoppas att det gick bra, säger Tony och tillägger att mannen fick åka till sjukhus med ambulans.

”Roligt att kunna göra en insats”

På frågan om Tony och Olas insats var avgörande för mannens liv svarar Tony ödmjukt att det är svårt att svara på men att det aldrig var någon tvekan om att han skulle ingripa – trots att han var ledig.

– Jag var ju i närheten och tänkte bara att vi gör ett försök. Dykarna var ju ändå på väg och detta är ju mitt jobb. Jag tror alla hade gjort som jag i min situation. Men visst är det roligt när man kan göra en insats.

Efter den heroiska händelsen var Tony både kall och blöt och fick skjuts hem av en kollega. Men han hann knappt avsluta sin frukostmacka innan han fick sätta fart igen.

– Jag har fullt av ungar här hemma så nu är det full fart igen.