SMHI

Snöovädret fortsätter: Nu kan trafiken lamslås

Av: 

Linnea Järkstig

Oskar Forsberg

Martin Mederyd Hårdh

Niklas Svahn

NYHETER

Snöoväder, stormbyar och ishalka – SMHI har utfärdat klass 2-varningar på flera håll i Sverige.

Flygplan har dirigerats om, färdtjänst kan vara i fara – och i Stockholm kan den decimeterdjupa snön orsaka stopp i morgontrafiken.

– Det kommer bli störningar, men var vet vi inte nu, säger Thomas Silvander, presstalesperson för Stockholms trafikförvaltning.

Under tisdagen drog snökaoset in över Stockholms och Södermanlands län och SMHI utfärdade klass 2-varningar för snöfall, vind och risk för kraftiga drivbildningar. Upp emot två decimeter snö föll under kvällen.

Med morgonen den 9 november färskt i minnet kan Stockholms morgonpendlare ha anledning att gå upp lite tidigare. Redan under tisdagskvällen blev det stopp för ett antal bussar i snöyran.

– Man får ta god tid på sig, självklart, för det kan bli förseningar var man än ska, säger trafikförvaltningens presstalesperson Thomas Silvander, som uppmanar alla att ta en extra titt på SL:s störningsinformation.

Färdtjänst i fara

Det är framför allt södra Stockholm som kan drabbas. SL arbetar nu för att alla tunnelbanetåg och bussar ska kunna lämna depåerna som planerat.

– Sedan är det upp till kommunen och Trafikverket att hålla gatorna rena. Bara de är framkomliga så kör vi, säger Thomas Silvander.

Taxibolag flaggade redan på tisdagskvällen för att färdtjänst, skolskjuts och sjukresor kan komma att sinkas av vädret.

”Vi ber de som kan att avstå från sina resor i morgon och avvakta tills framkomligheten förbättras. Vi kommer självklart att göra allt vi kan för att lösa alla resor, men det finns risk för kraftiga förseningar”, säger Sverigetaxis marknadschef Frederick Scholander i ett pressmeddelande.

Stormvarning på öarna

På Gotland och Öland tror SMHI att vindarna kan nå upp i stormstyrka. De har utfärdat klass 2-varningar för bägge öarna.

– I morgon kommer det att blåsa rejält på Öland, Gotland och på den östra Götalandskusten. Och så kommer det att komma snö. Det kommer att bli rejält besvärligt, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Kristian Silver.

– Den kraftigaste vinden kommer i morgon förmiddag och på dagen.

Destination Gotland har ställt in samtliga turer med färjorna till och från Gotland under onsdagen, på grund av de hårda vindarna, med väntade vindhastigheter på upp emot 24 meter i sekunden.

Flygplan dirigerades om

Snöovädret i Södermanland gjorde att flygplan som skulle landa på Skavsta, utanför Nyköping, fick dirigeras om till Arlanda.

– Det har snöat mycket och det är bromsvärdena som har varit ett problem ute på Skavsta, säger Swedavias presstalesperson Maria Moustakakis, som säger att plogbilar kommer att arbeta på Arlanda non-stop fram till morgonen.

– Vad resenärer ska tänka på är hur man tar sig dit, att man är ute i tid, och att man följer avgångar och ankomster på vår webbplats, säger hon.

Trafikverket avråder från bilkörning

SMHI har också utfärdat klass 1-varningar för stora delar av Mellansverige – från Östergötland, Örebro och Västmanland, via Gävleborgs län, en bra bit upp i det norrländska inlandet.

Vid 18-tiden på tisdagen avrådde Trafikverket från all bilkörning.

– Man ska följa väderutvecklingen och inte ge sig ut i trafiken. Har man möjlighet ska man avvakta körningen till morgonen. Om man absolut måste ge sig ut ska man köra med stor försiktighet, säger Eva Nordén på Trafikverkets presstjänst till TT.

Snövädret kommer enligt prognoserna att fortsätta fram på onsdagsmorgonen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

STORT TEST: Här är bästa vinterdäcken
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

SMHI

ÄMNEN I ARTIKELN

SMHI

Trafikolyckor

Väder

Trafikverket

Öland

Södermanlands län

Taxibolag