Tüvana gömde sig på toaletten – överlevde nattklubbsmassakern

1 av 4
NYHETER

ISTANBUL. När hon hörde skotten och såg flammorna tänkte Tüvana Tugsavul på amerikanska Orlando.

Där dödade en terrorist 49 människor på en gayklubb i somras.

Den här gången var det hennes arbetsplats som var måltavlan.

– Han mördade fyra av mina vänner. Och det värsta är att det finns många fler som han, säger Tüvana Tugsavul, PR-ansvarig på Reina.

På några sekunder var hon tvungen att bestämma sig; springa in i klubblokalen eller gömma sig på toaletten.

Beslutet kom att rädda hennes liv.

– Vi var åtta-nio personer i en toalettbås. Några män bad, kvinnorna grät, berättar Tüvana Tugsavul.

Hon har för tillfället flyttat in hos en kompis där vi träffar henne sent på måndagskvällen. Hon vill inte vara ensam. När hon tittar på nyheterna kommer tårarna. Hon behöver några drinkar för att somna. Allting känns fortfarande overkligt, berättar hon.

– Från båset skickade jag ett meddelande till min bästa vän. ”Jag älskar dig, ta hand om dig och ta hand om Venus”.

Följde massmordet via övervakningskameror

Venus är en vit spitz som skäller högt och håller sig nära sin matte.

Via mobilen höll hon kontakt med sina kollegor i klubbens övervakningsrum. I vanliga fall använder de kamerorna i lokalen för att snabbt kunna avbryta slagsmål på klubben. På nyårsdagen följde de i realtid hur terroristen massakrerade 39 människor. De såg en av sina kollegor be för sitt liv. Han låg på marken och sträckte vädjande fram sina händer.

– Men terroristen gick bara fram och sköt honom i huvudet, har de berättat för mig.

Som många andra överlevares rymmer Tüvana Tugsavuls historia ögonblick av osannolik tur. I vanliga fall står hon vid entrén och välkomnar gästerna.

Gick in tio sekunder före terroristen

På nyårsafton skulle hon hoppa in för en kollega som är ansvarig för klubbens konton i sociala medier. Hon skulle ta bilder och filmer och lägga ut dem på nätet.

– Jag tror att han gick in tio sekunder efter mig. Jag såg aldrig honom, bara flammorna från kulorna.

Skottlossningen pågick i kanske tio minuter. När polisen stormade lokalen blev det plötsligt tyst. Och strömmen på toaletten gick.

– ”Han väntar in polisen och ska spränga sig i luften. Han vill döda så många som möjligt”, det är vad jag tänkte på.

Hon vågade inte tro att det var den riktiga polisen. Misstron var ömsesidig. När hon lämnade toaletten möttes hon av ett maskingevär riktad mot sig och ordern ”upp med händerna”.

Från polisstationen till vännens begravning

– ”Hur vet jag att du inte är terrorist”, skrek en av polismännen mot mig.

Alla som var på klubben bussades till polisstation. Poliserna ville utesluta att mördaren gömde sig bland dem. När hon blev utsläppt åkte hon på en kollegas begravning. Han var kypare och de hade jobbat tillsammans i åtta år. Två vakter och en cigarrförsäljare på klubben hon kände väl mördades också.

Turkisk polis jagar fortfarande gärningsmannen. Snaran kring honom dras åt. Så småningom kommer han att gripas, tror Tüvana Tugsavul.

– Men vad gör det när det finns så många andra som han? Det enda vi kan göra är att så snart som möjligt öppna Reina och visa dem att de inte vunnit.