Läraren Mattias, 46, vill fixa julglädje för sjuka barns familjer

Foto: Facebook / Matias Nilimaa / TT
Mattias bestämde sig för att göra skillnad för sjuka barns familjer.
NYHETER

När julen lackade närmare bestämde sig Mattias för att försöka göra skillnad. Så nu har han startat en insamling – där alla pengar går till att skänka glädje till sjuka barns familjer.

– Nu är det så fult att vara god. ”Godhetsknarkare” hit och dit, jag tycker det är konstigt att det är fult att göra goda saker, säger han.

Julen står i antågande, och läraren Mattias Nilimaa, 46, från Skelleftå bestämde sig för att hjälpa fler än bara de allra närmaste i år. Så under tisdagsförmiddagen lanserade han en insamling som ska pågå fram till jul.

Han uppmanar folk att skicka in pengar som ska gå till familjer vars barn är kroniskt sjuka.

– De här familjernas ekonomi är ofta dålig, så jag riktar mig inte bara till barnen utan även föräldrarna, säger Mattias.

”Vill ut och äta”

Mattias har inte själv någon person i närhet som haft ett kroniskt sjukt barn, men han kan sätta sig in i situationen. Förslaget kom från en terapeut vid Skellefteå lasarett som han pratade med när han bestämt sig för att göra något.

– Jag frågade om de behövde leksaker, men det har de. Men så sa hon att familjerna kunde vilja gå ut och äta tillsammans.

Mattias fortsätter:

– Jag tyckte det var en bra idé, en gemensam upplevelse.

”Tycker det är jättebra”

På tisdagsmorgonen publicerade han sin insamling på Facebook. På julafton går den i mål – och Mattias hoppas på att kunna hjälpa i varje fall några familjer.

– Vi får se hur det går. Om de som fått pengar blir glada... om andr blir glada blir man ju glad själv, säger Mattias.

Målet för insamlingen är ganska blygsamt – Mattias hoppas på att få ihop i varje fall ”några tusen”. Vänner som hört och sett hans initiativ har varit väldigt positiva.

– Folk tycker att det är jättebra. Jag har blivit så less på det här, att det är fult att vara god. Det är ”godhetsknarkare” hit och ”godhetsonanist” dit, det är konstigt att det är fult att göra goda saker, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Facebook