Trump försvarade sin nya utrikesminister: Rex är en stor diplomat

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Donald Trump.

NEW YORK. Trump har valt en utrikesminister som är en erfaren företagare med nära relationer till Putin, men utan politisk och diplomatisk bakgrund.

Många har kritiserat Trumps val, som själv försvarade sitt val.

– Rex är vän med många av de ledande världsledarna som vi inte kommer överens med, och vissa gillar inte det, säger han på scen i Wisconsin.

Tidigt imorse, lokal tid, bekräftade Trumps övergångsstab att oljechefen Rex Tillerson nomineras till rollen som utrikesminister.

Åsikterna om nomineringen går isär. En del hyllar honom och menar att Tillersons internationella erfarenheter är bra för att representera USA utomlands. Kritikerna varnar för en intressekonflikt och undrar om han kommer att prioritera USA:s eller företagen.

Försvarade Tillerson

När Trumps tack-turné på tisdagskvällen nådde Wisconsin talade han gott om sin tilltänkta utrikesminister och beskrev Tillerson som en ”stor diplomat och en av de mest kompetenta företagsledarna i vår tid”.

– Rex är vän med många av de ledande världsledarna som vi inte kommer överens med, och vissa gillar inte det, säger Trump.

– De vill inte att han ska vara vänlig mot dem. Det är därför jag ger jobbet till Rex, jag gillar det med honom.

Tillerson har mycket goda relationer till Ryssland och har fått motta medalj från Putin. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov hyllar såväl Trump som Tillerson som ”pragmatiska”.

– Vi hoppas att denna pragmatism lägger en bra grund för att bygga ömsesidigt fördelaktiga relationer, både i ett ryskt-amerikanskt perspektiv och för internationell problemlösning, säger Lavrov på besök i Belgrad.

”Inget jag hoppades på”

Men från andra politiker väcker valet av utrikesminister starka känslor. Särskilt Tillersons nära kontakter med Ryssland.

”Att vara ”vän med Vladimir” är inte en egenskap jag hoppades för hos en utrikesminister”, skriver republikanen och senatorn Marco Rubio på Twitter.

Även senatorn John McCain, som var republikanernas presidentkandidat mot Obama 2008, har uttryckt oro.

– Vladimir Putin är en ligist, översittare och en mördare, och någon annan som beskriver honom som något annat ljuger, säger han enligt New York Times innan Trumps tillkännagivande kom.

”Årtionden av erfarenhet”

Andra står bakom Trumps val av Tillerson.

– Rex Tillerson har årtionden av erfarenhet och är känd för att arbeta strategiskt, hantera internationella partnerskap och har fokuserat sitt ledarskap över hela världen, säger Mitch McConnell, republikansk majoritetsledare i senaten enligt The Washington Times.

Publicerad:

LÄS VIDARE