Pensionärsfällan: Luras ta miljonlån av Folksams rådgivare

NYHETER

Jan och Lena Ålander trodde att de tryggade sin pension men i stället fick de miljonskulder och förlorade hundratusentals kronor.

I kvällens avsnitt av Kalla Fakta granskas branschen med så kallade försäkringsrådgivare som på uppdrag av Folksam säljer Seniorkapital.

En produkt som de påstår att de slutat med, men som fortsätts att sälja till gamla och dementa genom externa försäkringsrådgivare.

– Pappa sa till mig att han hade en hel kasse full med papper hemma som jag aldrig hade sett, berättar sonen Magnus i kvällens avsnitt.

Det var för fyra år sedan som Jan och Lena Ålander, båda två i 80-årsåldern, blev uppringda och kallade till möten på ett kontor i centrala Stockholm.

Där skrev de på en massa papper som de trodde skulle trygga deras pension och ge tillvaron lite guldkant men som i stället skuldsatte dem med miljonbelopp och gjorde att de förlorade hundratusentals kronor.

Kvällens avsnitt av Kalla Fakta har granskat branschen med så kallade försäkringsrådgivare och hur flera av dessa, som arbetar på uppdrag av Folksam, har fått gamla människor att ta helt onödiga och dyra lån.

Upplägget kallas Folksam Seniorkapital och innebär att man med bostaden som säkerhet tar ett lån i statliga SBAB. Pengarna placeras sedan i en fond hos Folksam för att ge avkastning. Därifrån görs en utbetalning varje månad men stora delar av pengarna går i stället till avgifter, provisioner och räntor.

Skyldiga 2,8 miljoner

I Jan och Lenas fall blev de lovade en utbetalning på 5 000 kronor men efter att alla avgifter dragits återstod bara drygt 2 000.

Rådgivarnas uppgift är att informera kunderna om riskerna och avråda de som inte behöver extrapengar. Detta då fonderna kan minska i värde och man kan förlora pengar.

Men i stället visar Kalla Faktas program att flera av rådgivarna i stället uppmanar pensionärerna att ljuga för sina banker, belåna sina hus och placera pengarna i fonderna.

För Jan och Lena, som fram tills i januari inte visste att de hade tagit flera lån och skuldsatt sitt hus med 2,8 miljoner kronor, kom beskedet som en chock.

Rådgivaren hade även, utan parets vetskap, värderat deras hus och fått fullmakt till banklånen för att sedan placera dessa pengar i olika fonder.

”Känner sig korkad och lurad”

Inte heller anhöriga visste om upplägget och när sonen Magnus frågade föräldrarna, som lider av demens, om mötena de varit på under fyra års tid kunde de själva inte redogöra för vad som sagts eller gjorts.

– Det var som en chock för oss. Pappa sa till mig att han hade en hel kasse full med papper hemma som jag aldrig har sett, berättar han för Kalla Fakta.

Sedan starten 2005 har 3 000 personer tecknat Folksam Seniorkapital.

Även Anettes Wickströms föräldrar kände sig trygga med att Folksam stod för produkten – fram tills att de förlorade 150 000 kronor.

– Om man blir rånad på gatan är det ju ett överfall men blir man rånad på det här sättet känner man sig korkad, lurad och förnedrad, säger Anette.

Men trots att Folksam säger att de la ned upplägget redan i juni 2015 så erbjuds fortfarande kunder samma lösning av flera rådgivare som Kalla Fakta kontaktat.

”Har slutat med produkten”

När Kalla Fakta konfronterar Folksam med uppgifterna svarar de upprepade gånger att Seniorkapital inte längre erbjuds till kunderna och att de därför inte har ansvar för upplägget – även om det fortfarande ges i deras namn.

– Vi har slutat med den produkten och känner inte till att man gör paketeringar på det här viset, säger Lena Högfeldt, chef Affär Finans Folksam till Kalla Fakta.

Inte heller rådgivaren, som tagit ut 200 000 i provision, tycker att han har lurat någon.

– Produkten var i sig bra. Men en placering innebär alltid ett visst mått av risktagande. Det är väldigt beklagligt om paret har förlorat några pengar, säger han till Kalla Fakta.

Kalla Fakta sänds på tisdag klockan 21.00 i TV4 och på TV4 Play.

ARTIKELN HANDLAR OM

Folksam

TV4

Pension