Kriget och terrorn i Irak

Iraks armé: Vi har tagit kontroll över Kirkuk

Av: 

Simón Bustamante

Gustaf Tronarp

Nivette Dawod

Martin Schori

Irakiska styrkor anländer till de södra utkanterna av Kirkuk.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

NYHETER

Irakiska elitstyrkor har tagit kontroll över centrala Kirkuk.

10 kurdiska soldater har dödats i strider under dagen, enligt en kurdisk befälhavare.

En bränd kurdisk flaga utanför Kirkuk

Foto: STRINGER / TT NYHETSBYRÅN

Under natten och de tidiga morgontimmarna på måndagen kom de första rapporterna om stridigheter mellan kurdiska och irakiska styrkor utanför den viktiga oljestaden Kirkuk.

Efter att en utsatt tidsgräns passerat vid 2-tiden i natt gav Iraks premiärminister Haider al-Abadi order om att landets styrkor skulle ”ta över säkerheten” i Kirkuk.

al-Abadi, som bara för ett par dagar sedan sa att ”våra väpnade styrkor får inte och kommer inte attackera våra egna medborgare, oavsett om de är araber eller kurder”, säger i ett uttalande att han i och med offensiven ”uppfyller sitt konstitutionella uppdrag” och skyddar ”Iraks enhet”.

Minst 10 kurdiska peshmergasoldater har dödats och 27 skadats under dagen, enligt en kurdisk befälhavare. ”Tusentals” civila ska ha flytt staden, enligt AFP.

Irakiska elitstyrkor tog på eftermiddagen kontroll över guvernementshögkvarteret i centrala Kirkuk, utan att ha mött motstånd från kurdiska styrkor, uppger militärkällor och lokalbor enligt Reuters. Enligt Al Jazeera har man nu ”full kontroll” över staden.

Tidigare tog man kontroll över den militära flygbasen K1, som är den största i Kirkuk, och även ett kraftverk och flera energianläggningar. Flygplatsen i Kirkuk samt flera oljefält ska också ha erövrats.

Flera soldater ska ha dödats

Enligt Rudaw ska fyra irakiska militärfordon på väg mot Kirkuk ha satts i brand av styrkor från den kurdiska peshmergastyrkan tidigt i morse.

Peshmergabefäl uppger även för nyhetsbyrån att minst sju soldater från den shiadominerade Hashd al-Shaabi-milisen ska ha dödats.

Tog över flygbas

USA:s armétalesperson för Irak Ryan Dillon uppger att man noga vakar över situationen i Kirkuk, och uppmanar alla parter att istället fokusera på striden mot terrorgruppen IS, ”det största hotet av dem alla”.

USA har beväpnat och ställt sig bakom både peshmerga och irakiska regeringsstyrkor under striden mot IS.

Centrum för Iraks oljeproduktion

I fredags anklagade kurdiska myndigheter den irakiska regeringen för att förbereda en offensiv för att ta över oljefälten i norra Irak. Även den shiitiska milisen PMU påstods förbereda en offensiv mot kurderna. Tiotusentals peshmergasoldater fick då order om att försvara oljestaden Kirkuk till varje pris.

På söndagen beskyllde den irakiska regeringen de kurdiska myndigheterna för att ha tagit emot soldater från gerillagruppen PKK – vilket Irak ser som en krigsförklaring, rapporterar Reuters. Anklagelserna tillbakavisades av kurdiska myndigheter, uppger Al-Jazeera.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Ökade spänningar

Efter överhängande hot från terrorsekten IS övertog kurdiska styrkor år 2014 försvaret av Kirkuk, en stad på runt en miljon invånare – samt centrum för Iraks oljeproduktion.

Konflikten mellan Iraks regering och kurderna om Kirkuk och dess oljefält har pågått i flera år, skriver New York Times. Men den har intensifierats sedan slutet på september, då en folkomröstning om självständighet i irakiska Kurdistan hölls.

90 procent röstade för självständighet i irakiska Kurdistan, men ingen formell sådan har utropats. Trots detta ses folkomröstningen, som stämplats som illegal, som ett hot mot ett sammanhållet Irak.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas på dialog mellan Irak och kurderna.

– Vi hoppas ju att det här ska reda upp sig. Här gäller det att Irak också visar att man har en inkluderande politik och att man löser det med en dialog och samtal, säger Wallström till TT på väg in till dagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kriget och terrorn i Irak

LÄS VIDARE

Kurdiskt parti i Iran: ”Redo att försvara oss”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget och terrorn i Irak

Kurdistan

Irak

Peshmerga