SAS ställer in 100 flyg

Foto: Erik Johansen/NTB/TT
I morgon kan SAS-piloterna i Norge gå ut i strejk. Arkivbild.
NYHETER

Flygbolaget SAS och de norska pilotföreningarna kommer inte överens.

Nu ställer SAS in ett stort antal avgångar och det är oklart om svenska flygningar berörs.

– Vi har sträckt ut en hand och önskar verkligen att få till en lösning, säger vd Rickard Gustafson som flugit till Norge.

Under onsdageftermiddagen meddelade flygbolaget att omkring 100 avgångar ställs in fram till klockan 14 under torsdagen. De ställs in för att "undvika att våra kunder blir strandsatta under strejken", skriver SAS på sin hemsida. Flygningar med svenska eller danska piloter berörs inte av strejken.

Men det är oklart om några avgångar till eller från svenska flygplatser berörs.

– Flyg som bemannas av danska och svenska piloter påverkas inte. Men det kan vara så att en och annan avgång från till exempel Arlanda med norsk pilot berörs, säger Anna Kansell på SAS pressjour.

SAS uppmanar sina passagerare att själva hålla koll på företagets hemsida och uppger att de skickat ut sms med information.

– Vi beklagar och gör vad vi kan för att underlätta för resenärerna, säger Anna Kansell.

Tidigare under onsdagen träffades SAS och de norska pilotföreningarna tillsammans med medlare för att undersöka om det finns grund för fortsatta samtal, uppger nyhetsbyrån NTB. Kommer parterna inte överens före midnatt väntar pilotstrejk på torsdag morgon.

SAS vd Rickard Gustafson har flugit till Norge.

– Vi har sträckt ut en hand och önskar verkligen att få till en lösning, säger Gustafson i samband med att han kom till SAS kontor vid Gardermoens flygplats.

Enligt Gustafson skulle piloternas krav betyda att bolagets kostnader stiger 20–25 procent.

– Vi verkar i en bransch som är präglat av knivskarp global konkurrens. Piloternas krav är omöjliga att gå med på.

De norska pilotfacken säger sig vara villiga att acceptera samma avtal som pilotfacken i Danmark och Sverige redan sagt ja till, med en anpassning till villkoren som råder i Norge.

Fackföreningen Parat har kallat SAS agerande för provocerande. "Det ligger helt på SAS ansvar om passagerare drabbas", skrev facket i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

De norska facken får stöd av Svensk pilotförening som skriver i ett pressmeddelande att SAS ägnar sig åt en medveten smutskastning i medierna "med falska uppgifter kring piloternas vardag", och drar paralleller till konflikten i Sverige i fjol.

ARTIKELN HANDLAR OM

SAS

Sverige

Norge