Publicerad:
Uppdaterad:

Stormbyar i södra Sverige stoppar tåg och färjor

Av: Kerstin Nilsson, Maja K Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hårda vindbyar och höga vattenflöden i södra Sverige ställer till problem och SMHI varnar för storm i kväll.

– Lågtrycket har redan dragit in över Götaland och vindarna har tilltagit, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

Tåg- och båttrafik har ställts in och på mindre än en timme har fem trafikolyckor rapporterats i Skåne.

– Det är jättedåligt väder här och det ställer till det, säger Fredrik Bratt vid polisen.

1 av 3 | Foto: HELENA BENGTSSON/MEDIABASEN

Under natten mot torsdag har SMHI utfärdat en klass 1-varning i södra Sverige. De kraftiga vindarna som kommer dra över de södra delarna av landet kommer ställa till det för trafikanter och resenärer.

– Vindarna har redan tilltagit och som mest har vinden mätts till 19 meter per sekund nu. Ikväll tilltar vinden i styrka och det är främst vid Skåne och Blekinges kust där det kan bli sydvästliga stormstyrkor, säger Kristoffer Molarin.

Flygplan dirigerades om

SAS-plan SK121 från Stockholm som skulle landa på Sturups flygplats utanför Malmö fick avbryta landningen vid 19-tiden.

– Det var kraftig sidvind och mycket regn, säger Adam Ekman på Swedavias pressjour, till TT.

Planet fick i stället dirigeras om till Ängelholm där väderläget var lite lugnare. Flera plan som kom efteråt kunde dock landa på Sturup som normalt.

– Det var en tillfällighet som gjorde att det blev som det blev, säger Adam Ekman, till TT.

I södra Halland, norra Skåne och västra Kronobergs län kommer det regna kraftigt, varav det varnas för höga flöden med vatten.

– Regnet har redan dragit in över Götaland och både regn och de hårda vindarna kommer att ligga kvar till torsdag då de avtar, säger Kristoffer Molarin.

I Skånes inland väntar man vindbyar uppemot 21 meter per sekund medan det utmed kusten kan bli stormbyar på 25 meter per sekund. Även på Öland och i Blekinge varnar man för de hårda vindarna.

Tåg ersätts med buss

På de tågspår där det finns risk för att träd kan ramla ner över spåret kommer trafiken ställas in helt. Både i Blekinge och Skåne har man valt att ersätta tåg med buss på flera sträckor från onsdagkväll till torsdag eftermiddag.

De tågspår som är så kallat trädsäkrade kommer att köra med reducerad hastighet vilket kommer leda till förseningar.

Beroende på hur vädret utvecklar sig under kvällen och natten kan även andra sträckor stängas med kort varsel, enligt Trafikverket.

Öresundsbron stängdes i båda riktningar strax efter klockan 23 på onsdagskvällen. Då blåste det 24 meter per sekund. Bron beräknades öppna igen klockan 02.04

Flera trafikolyckor i Skåne

Risken för omkullblåsta träd kan påverka vägtrafiken och i Skåne har regnet redan märkts av på vägbanorna.

På mindre än en timme rapporterades fem olyckor.

– Det är jättedåligt väder här och det ställer till det. Dels är det regnet och dels att man håller för kort avstånd mellan bilarna som gör att man inte hinner bromsa, jag tror det är en kombination, säger Fredrik Bratt, polisens presstalesman.

Trafikolyckorna har lett till att trafiken stått helt still tidigare, men enligt polisen så ska det nu inte vara några större stopp. Ingen ska heller skadats allvarligt vid olyckorna.

– Jag vet att några har fått åka med ambulansen men av det jag fått till mig ska det inte vara några allvarliga skador, säger Fredrik Bratt.

Varning för kuling stoppar båtar

Från Kattegatt till södra Östersjön upp mot mellersta Östersjön är det fara för fritidsbåtar och mindre yrkesfartyg, när SMHI utfärdat varning klass 1för kuliing.

Flera rederier har därför ställt in helt eller skjutit på färjeavgångar, det gäller linjer som går till Polen och Tyskland. dels mellan Karlskrona och Gdynia i Polen samt färjor mellan Trelleborg och Rostock och Sassnitz i Tyskland.

– Vi försöker boka om i första hand och där det inte går får man titta på andra lösningar, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line, till TT.

I Tyskland har tre personer dött när stormen, som där kallas Sebastian, dragit fram. En fotgängare träffades av en byggnadsställning, en annan av ett träd.

En man i Hamburg som satt i rullstol hittades död efter att ha svepts ned i en flod. I norra Tyskland har vindar på 36 meter per sekund uppmätts, skriver AFP.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: