Industri i lågor – allmänheten varnades

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

En industribyggnad i Söderbärke i Dalarna brann med öppna lågor under natten mot lördagen.

Räddningsledaren skickade ut ett viktigt meddelande till allmänheten där alla i området uppmanades att stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det smällde från branden i flera timmar, säger ögonvittnet Tommy Jansson, 51.

I larmet, som kom strax efter midnatt, uppgav inringaren att det ”luktar som elbrand”. Räddningstjänsten var framme på Fabriksvägen i Söderbärke klockan 00.27.

– Det är en fullt utvecklad brand en industrilokal. Exakt vad det är för industri som brinner vet jag inte, men det ska ligga en bilverkstad i området, sa Ola Åström vid SOS Alarms händelseinformation.

Tommy Jansson, som bor några hundra meter från branden, uppger att det är var bilskrot som brann.

– Bilverkstaden ligger bredvid och har inget med skroten att göra. Det har smällt från branden i två timmar, säger han.

– Det var så rökigt i området att man inte såg var det brann förrän vinden vände. Räddningstjänsten var oroliga för gasflaskor i byggnaden, då åkte jag därifrån.

Räddningstjänsten i Smedjebacken begärde förstärkning med en tankbil från Ludvika. Som mest var sju fordon från räddningstjänsten på plats.

Räddningsledaren beslutade vid 01-tiden att varna boende i Söderbärke för det kraftiga rökutvecklingen. I VMA-meddelandet uppmanades allmänheten att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Vid 03.49 drogs varningen tillbaka, uppger SOS Alarm.

– Faran är över och restriktionerna har hävts. Två man lämnas kvar för bevakning, säger Helen Wickberg, teamledare på SOS Alarm.

Det finns inga rapporter om personskador i samband med branden.

Publicerad: