Skolmat

Vill minska matsvinn – låter skolpersonalen köpa överbliven lunch

Av: 

Nicole Gustafsson

NYHETER

I stället för att kasta mat som blir kvar från lunchserveringen så har skolorna i Avesta kommun infört initiativet ”Klimatlådan”.

Ett initiativ som låter skolpersonal köpa hem mat som blivit över.

– Man får ta sin matlåda med sig hemifrån och fylla den med mat, helt enkelt, säger Eva Södergård, kommunens kostchef, till Dalarnas Tidning.

Varje dag tillagas och serveras det lunch runt om på landets skolor. Men var hamnar all överbliven skolmat?

I Avesta kan den hamna på skolpersonalens middagsbord hemma tack vare ett nytt initiativ i kommunen. Det är kostenheten som tagit fram ”klimatlådan” som kommer införas på kommunens skolor i oktober, något Dalarnas tidning var först med att rapportera om.

– Klimatlådan är en matlåda som personal i skolorna får köpa av oss. Personalen får köpa en låda med mat som blivit kvar från serveringsdiskarna i skolan. Vi gör detta för att minska matsvinnet, Eva Södergård som är kostchef hos kommunen till Dalarnas Tidning.

”Man ska tänka miljö fullt ut”

All personal på kommunens skolor kommer få möjlighet att kunna köpa hem överbliven mat från skolornas lunchservering. Personalen får helt enkelt fylla en matlåda och swisha 30 kronor.

Men det bygger på att man är förberedd. För att kunna nyttja det klimatsmarta initiativet behöver personalen ta med en matlåda hemifrån. Skolorna kommer alltså inte erbjuda engångslådor.

– Det är själva grejen när man pratar matsvinn och miljö. Vi kan inte använda engångsmaterial och sådana saker, vi vill att man ska tänka miljö fullt ut, säger Södergård till tidningen.

Kommunen hoppas att konceptet med ”klimatlådan” kan utvecklas och tittar nu på möjligheterna att även låta pensionärer få köpa hem överbliven mat från skolköken.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Eleverna bjuder på lunch – av matsvinnet

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolmat

Matsvinn

Mat

Skola & utbildning

Avesta