Uppsala

Uppsala årets svenska klimatstad – igen

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Uppsala prisas som årets svenska klimatstad för andra året i följd.

Foto: MAGNUS JANSSON KLARIN / AFTONBLADET

NYHETER

För andra året i följd prisas Uppsala som året svenska klimatstad.

– Utmärkelsen är ett kvitto på att det vi gör i Uppsala fungerar, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd i Uppsala kommun.

Uppsala fortsätter att prisas för sitt miljöfrämjande arbete.

Precis som 2019 har den internationella expertjuryn, trots tuff konkurrens från finalisterna Helsingborg och Växjö, utsett Uppsala till Årets klimatstad 2020 i Sverige.

– Utmärkelsen är ett kvitto på att det vi gör i Uppsala fungerar, och det vill jag tacka medborgare, medarbetare och politiker för. Men om vi som resursstark välfärdskommun ska göra vår del av det planeten kräver av oss behöver vi kavla upp ärmarna och öka takten från dagens 1-2 procent i utsläppsminskningar till 10-14 procent per år, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd i Uppsala kommun.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: AFTONBLADET

”Glad och stolt”

Redan 2030 har Uppsala som mål att vara en fossilfri välfärdskommun, för att sedan gå vidare och bli klimatpositiv senast 2050.

- Jag blir väldigt glad och stolt över att Uppsala kommun återigen blivit utsedd till årets klimatstad. En av anledningarna till vår framgång har varit samverkan med många olika aktörer från akademi till näringsliv inom ramen för Uppsala klimatprotokoll. Men denna utmärkelse förpliktigar också oss att göra ännu mer för att uppnå våra ambitiösa klimatmål om att bli en fossilfri kommun 2030, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter busvädret – nu är värmen på väg tillbaka

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Klimatförändringar

Klimathotet

Miljöfrågor