Folkmordsmisstänkt riskerar utlämning

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Advokaterna Laurent Bayon och Emmanuel Altit under domstolsförhandlingen i Paris på onsdagen mot den folkmordsmisstänkte Félicien Kabuga.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Advokaterna Laurent Bayon och Emmanuel Altit under domstolsförhandlingen i Paris på onsdagen mot den folkmordsmisstänkte Félicien Kabuga.

En domstolsförhandling har hållits i Paris mot Félicien Kabuga – "folkmordets finansiär" – som gripits i Frankrike som en av de sista huvudmisstänkta för folkmordet i Rwanda.

Internationella folkmordsåklagare har begärt honom utlämnad men förhandlingarna fortsätter i nästa vecka.

– Vi har redan begärt en överföring. Det är en arresteringsorder och ett åtal från FN-mekanismen, säger Serge Brammertz, åklagare vid FN-domstolen MICT som inrättats för att utreda folkmordet 1994.

Den 84-årige Kabuga har länge varit Rwandas mest eftersökta misstänkta brottsling. Den tidigare affärsmannen anklagas för att ha finansierat de hutumiliser som mördade omkring 800 000 människor under folkmordet 1994.

Han grundade också tv-bolaget RTLM som aktivt uppmanade människor att hitta och döda alla tutsier.

I rullstol

Kabuga greps i en Parisförort i lördags morse efter många år på flykt.

Han kan nu komma att bli utlämnad till nederländska Haag innan han sedan förs till Arusha i Tanzania där rättegången väntas hållas, och MICT har verksamhet på båda platserna.

Félicien Kabuga fördes in i domstolen på onsdagen i en rullstol. Han var klädd i jeans och tröja och bar ansiktsmask. Han bekräftade sin identitet med svag röst.

Domstolen väntas besluta i frågan om utlämning, men de tre domarna sköt fram de fortsatta förhandlingarna till den 27 maj.

Vill inte utlämnas

Kabuga motsätter sig ett utlämnande till MICT. Innan dörrarna stängdes till rättegångsförhandlingen uppgav hans advokater att de ska begära att utlämningen åtminstone skjuts upp.

– Herr Kabuga är en gammal man. Han är gammal och sjuk, sade advokaten Laurent Bayon till domarna.

Kabuga vill ha en domstolsprövning i Frankrike och advokaterna anklagar åklagarna för att skynda på ärendet för att bli av med det.

Publicerad:

LÄS VIDARE