Indonesien fängslar papuanska aktivister

TT TT-AFP

Publicerad 2020-06-17

En grupp aktivister från den omtvistade indonesiska provinsen Papua har dömts till fängelse – en dom som väcker kritik från människorättsorganisationer.

Bland de dömda finns Buchtar Tabuni, en ledargestalt i den rörelse som kämpar för papuansk självständighet och minoritetens rättigheter. Tabuni döms till 11 månaders fängelse.

– Om hans handlingar inte straffas så kommer de att bli ett hot mot landets integritet, säger fallets domare.

Aktivisterna döms för "förräderi" efter att ha deltagit i protester mot rasism i augusti i fjol. Demonstranterna menar att papuaner utsätts för strukturell rasism, diskrimineras och behandlas som andra gradens medborgare. Under förra årets protester, som föranleddes av att en papuansk aktivist misshandlades av polis i Yogyakarta, dödades flera människor.

Enligt människorättsorganisationer har regeringen i Jakarta de senaste åren slagit ned allt hårdare på aktivisterna.

– De papuanska aktivisterna och studenterna bör inte tillbringa en enda natt bakom galler, säger Andreas Harsono vid Human rights watch.

Papua utropade självständighet 1961 efter att ha varit en nederländsk koloni, men Indonesien tog snabbt över kontrollen. Sedan dess har papuaner fört en mer eller mindre väpnad kamp för självständighet. De senaste veckorna har en proteströrelse under parollen #PapuanLivesMatter växt fram, sida vid sida med rörelsen i USA.