209 gripna i Malmö – i samband med Operation Rimfrost

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett stort antal gripna, 200 kilo sprängmedel och över 250 kilo knark blev resultatet av polisens operation Rimfrost i region syd.

Dessutom har 141 vapen försvunnit från Skånes gator.

– Vi är övertygade om att vi har förhindrat flera våldsbrott. Exempelvis ett ärende från Lund där två personer har misstänks för förberedelse till mord, säger Calle Persson, presstalesperson Rimfrost.

Det var efter dödskjutningen i november av 15-åringen Jaffar på Möllevången som polisen satte igång operation Rimfrost. Poliser från hela landet skickades ned till Malmö för att få stopp på den pågående våldsspiralen. Operationen blev en nationell särskild händelse.

Operation Rimfrost avslutades i dag men kommer fortsätta som en regional särskild händelse.

Färre skjutningar i Malmö

Resultatet av Rimfrost är till polisens belåtenhet. Totalt har man gjort 209 gripanden, beslagtagit 141 vapen, 200 kilo sprängmedel och över 250 kilo droger.

– Det har blivit tryggare och det är bättre på gatorna – folk hör av sig till mig om det nu. Vi har bara haft sju sprängningar hittills i år, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

Han lyfter gärna fram statistiken för grova våldsbrott som ett tecken på att Rimfrost var en framgång.

– I år har vi hittills bara haft 5 skjutningar. Till skillnad mot förra året då vi hade 34 under hela året och 2018 då det var 47, säger Stefan Sintéus.

Det ser även ut som om Rimfrost kan ha fått en positiv effekt för att minska antalet dödskjutningar. 2018 sköts totalt 12 personer ihjäl under året och 2019 var den siffran sju. I år har det hittills inträffat två dödsskjutningar.

Flera beslagtagna vapen

– Vi har sett till att låsa in personer som har våldskapital. Bara i Malmö har vi tagit 101 skjutvapen i beslag, säger Stefan Sintéus.

Polisen har gjort flera tillslag under insatsen Rimfrost som involverat 200 poliser.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen har gjort flera tillslag under insatsen Rimfrost som involverat 200 poliser.

Förutom många beslag av skjutvapen och sprängmedel har polisen gripit 209 personer. Varav två kunde häktas misstänkta för förberedelse till mord.

Dessutom har polisen hittat 53 personer som var efterlysta för olika typer av brott.

– De kan vara allt från misstänkta mödare till de som ska inställa sig för stöldbrott, säger Calle Persson, polisens presstalesperson för Rimfrost.

Rimfrost är avslutat

Trots att Rimfrost avslutades i dag kommer polisen i region syd fortsätta att arbeta på samma sätt.

– Den regionala särskilda händelsen fortsätter. Fram till november preliminärt, säger Calle Persson.

Den stora skillnaden är att Malmöpolisen inte har kvar den nationella förstärkningen. Den har bestått av cirka 30 poliser i yttre tjänst och 60 i inre.

– Det är en ganska liten siffra med tanke på hur många vi är, säger Calle Persson

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Malmös polismästare Stefan Sintéus noterar att antalet skjutningar minskat i Malmö.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE