Mordmisstänkt premiärminister vill slippa åtal

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP/TT
Lesothos premiärminister Thomas Thabane i rätten tillsammans med hustrun Maesaiah Thabane på måndagen.

Lesothos premiärminister Thomas Thabane vill kunna åberopa immunitet inför anklagelser om att han var inblandad i mordet på sin tidigare fru.

80-åringen har hittills förhalat sin egen avgång – men hans parti vill att det ska ske nu och har utsett en ersättare.

Enligt planerna skulle Thabane formellt ha delgetts misstanke om inblandning i mordet på sin exhustru 2017. I stället beslöt rätten att hänvisa målet till landets högsta domstol – som ska avgöra om premiärministern har rätt till immunitet.

– Min klient kan inte åtalas medan han fortfarande innehar ämbetet, argumenterade Thabanes advokat Qhalehang Letsika.

Thabane aviserade nyligen sin avgång, men förlade den till först den sista juli. När han skulle infinna sig i rätten förra veckan meddelade han att han var sjuk och befann sig i Sydafrika.

Nya frun också misstänkt

Premiärministerns tidigare fru Lipolelo Thabane sköts ihjäl av okända gärningsmän i huvudstaden Maseru i juni 2017. Hon låg då i en skilsmässoförhandling med sin make.

Mordet skedde två dagar innan Thomas Thabane tillträdde som premiärminister och ytterligare två månader senare gifte han om sig med Maesaiah Thabane – som också står som formellt misstänkt för att ha beställt mordet på den tidigare frun.

Mordhärvan har kastat in den lilla nationen Lesotho, som är helt omgiven av Sydafrika, i en djup politisk kris. Utanför domstolsbyggnaden på måndagen hade det dock samlats många anhängare till premiärministern.

I rättssalen satt de anklagade makarna Thabane sida vid sida.

Klart stöd för rockad

Thabanes maktparti ABC har krävt att han ska avgå omedelbart. Dess ordförande Samuel Rapapa står beredd att ta över, meddelar en talesperson för partiet.

Rapapa har också föreslagits formellt i parlamentet, där ABC har majoritet och stöd från flera partier som också vill få bort Thabane så snart som möjligt. Därför skulle en ny ledare kunna nomineras utan en parlamentarisk omröstning – men det är oklart vad som händer om Thomas Thabane vägrar lämna sin post.

Lesotho har en lång historik av kupper och politiska konflikter. Landet är helt omslutet av större Sydafrika, som vid tidigare tillfällen har fått kliva in militärt för att återställa ordningen.

Publicerad: